Головна Ринок України Експорт/імпорт Президента закликали покласти край корупції з морським експортом

Президента закликали покласти край корупції з морським експортом

Громадський рух «Маніфест 42» закликав президента Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію із корупційним тиском на відправників морських вантажів у портах Одещини.

Про це йдеться у заяві руху, який звинувачує працівників БЕБ у накладенні арештів на майно відправників і блокуванні відправлення кораблів «за надуманими приводами», передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Forbes.ua.

Згідно із заявою «Маніфесту 42», затримка та арешт вантажів відбувається одразу після завантаження зернових на судно.

«Для уникнення пені за простій суден вони змушені контактувати з тиловими силовиками на предмет сплати корупційної данини», – наголошується у заяві.

У «Маніфесту 42» є звернення про затримку працівниками правоохоронних органів двох суден за підозрою у несплаті податків на етапі продажу та транспортування зернових. Водночас ні податкові, ні митні органи претензій до підприємців у цих справах не мають.

Зазначається, що компанія «Шулявська-Капітал» нібито через відмову сплачувати хабарі несе щоденні збитки і змушена звільняти з арешту свій вантаж зернових через суд.

Громадський рух вважає, що блокування роботи зернового коридору відбувається з корупційною метою і порушує 42 статтю Конституції України, яка гарантує право на підприємницьку діяльність.

«Ми закликаємо президента України як гаранта Конституції негайно розібратись у суті проблеми та сприяти її системному вирішенню», – йдеться у заяві.

Перегляди: 1