Головна Новини Ринок України Пропозиція сала на ринку стрімко скорочується

Пропозиція сала на ринку стрімко скорочується

Переорієнтація українських свинарів на вирощування свиней м’ясних порід призвела до виникнення в країні дефіциту сала і стрімкому зростанню цін на нього.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на ТСН.

Сало на ринках – головно з  домогосподарств. Але тримати свиней, зізнаються господарі, не вигідно зовсім: великі затрати,  багато роботи.

Промислове свинарство досі конкурує  з домогосподарствами. Три мільйони поголів’я на свинофермах проти  майже  двох з  половиною  мільйонів  поголів’я  у людей. Але і на виробництві з салом – проблема.

Дефіцит сала,  насамперед, з’явився тому, що всі господарства країни перейшли на так звані м’ясні породи  свиней, на них був більший попит і вирощувати  їх простіше. За  кілограм живої ваги м’ясокомбінати нині  дають 48  гривень. І фермери лише рахують збитки. Нині м’ясо значно  дешевше  за сало. До десяти  відсотків  спожитої українцями свинини – імпорт.

Очікувати зниження  ціни  на сало не варто, кажуть експерти.  Дефіцит свинини  може з’явитися і у світі. У  Європі  через здорожчання  кормів  уже скорочують поголів’я. 

Перегляди: 0