Переорієнтація українських свинарів на вирощування свиней м’ясних порід призвела до виникнення в країні дефіциту сала і стрімкому зростанню цін на нього.
Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на ТСН.
Сало на ринках – головно з домогосподарств. Але тримати свиней, зізнаються господарі, не вигідно зовсім: великі затрати, багато роботи.
Промислове свинарство досі конкурує з домогосподарствами. Три мільйони поголів’я на свинофермах проти майже двох з половиною мільйонів поголів’я у людей. Але і на виробництві з салом – проблема.
Дефіцит сала, насамперед, з’явився тому, що всі господарства країни перейшли на так звані м’ясні породи свиней, на них був більший попит і вирощувати їх простіше. За кілограм живої ваги м’ясокомбінати нині дають 48 гривень. І фермери лише рахують збитки. Нині м’ясо значно дешевше за сало. До десяти відсотків спожитої українцями свинини – імпорт.
Очікувати зниження ціни на сало не варто, кажуть експерти. Дефіцит свинини може з’явитися і у світі. У Європі через здорожчання кормів уже скорочують поголів’я.