Головна Зберігання П’ятнадцять років взаємовигідного партнерства

П’ятнадцять років взаємовигідного партнерства

Саме так можна охарактеризувати ділові взаємовигідні стосунки, які склалися між агрокорпорацією «Крупець», що у Радивилівському районі Рівненщини, та ТзОВ «РІЛЯ Україна». Аби пересвідчитися у цьому, журнал Agroexpert відвідав господарство та поспілкувався з директором – Вадимом Варфалюком.

– Агрокорпорація «Крупець», – розповідає її директор, – являє собою групу агровиробничих підприємств, які спеціалізуються на вирощуванні сільськогосподарських культур, виробництві курячих яєць, м’яса бройлерів, комбікормів, а також на сушінні та зберіганні зерна. Земельний банк налічує приблизно 8000 га. Основними культурами, які ми вирощуємо на полях є озима пшениця, кукурудза на зерно, соняшник та соя.

Намагаємося господарювати за європейськими стандартами, у основі яких лежить висока культура виробництва. Окрім вирощування сільськогосподарських культур, господарство займається птахівництвом, переробкою олійних культур, виробництвом комбікормів. Для цього було створено потужну виробничо-технічну базу у складі комбікормового заводу,  трьох ліній елеваторно-сушильних  комплексів, лінії переробки сої та олійного заводу з необхідною інфраструктурою.

Підприємства агрокорпорації «Крупець»,  є одними серед найбільших господарств з-поміж тих, що виробляють та реалізують курячі яйця у Західному регіоні України. А в цілому агрокорпорація «Крупець» забезпечує 10% валового виробництва сільськогосподарської продукції Рівненської області.

Наша агрокорпорація веде свою виробничу діяльність таким чином, – продовжує далі розмову Вадим Володимирович, – що переважна більшість вирощеного на полях урожаю не реалізується одразу після збирання, а очищується, доводиться до оптимальної вологості, зберігається, а потім, за потребою, переробляється і стає основою власних комбікормів. Це пов’язано з тим, що успішна робота птахівництва значною мірою залежить від багатьох факторів, одними серед яких є стан кормової бази та якість кормів. Ми прагнемо, аби кормова база нашого господарства забезпечувала птахівництво повноцінним раціоном  протягом року.

Таким чином, на всіх етапах розвитку нашої агрокорпорації актуальним було питання щодо придбання ефективного та якісного обладнання для первинної обробки, зберігання та переробки зерна різних культур, що є сировинною базою для наших виробництв. Очищене й доведене до оптимальної вологості зерно можна тривалий час тримати у зерносховищах і використовувати у виготовленні кормів протягом року або реалізувати залишки саме тоді, коли ринкова ціна буде найвигіднішою. Але сушіння – це не лише спосіб нормалізувати вологість зерна. Правильно обраний режим сушіння дає змогу створити необхідні умови для біологічного дозрівання зерна та покращення його якості.

У пошуках якісного та ефективного обладнання ми вивчали пропозиції багатьох компаній-виробників. Відвідували українські і міжнародні виставки, сусідні господарства, де вже були встановлені та експлуатувалися сушарки та металеві силоси. Ми оцінювали якість обладнання, його довговічність, надійність у роботі тощо.

Отже, у 2005 році ми розпочали пошук комплексу обладнання для зберігання зерна, керуючись основними факторами, які визначають якість сушіння і довговічність в роботі – зазначає директор агрокорпорації. – Пропозицій було чимало. Детально розглянули та прорахували всі можливі варіанти і виявили, що обладнання для сушіння та зберігання зерна різних виробників конструктивно схоже між собою, і перебуває приблизно в одному ціновому діапазоні. Але якщо придивитися більш ретельно, то елементи конструкцій, скажімо силосів різних виробників, відрізняються між собою. Зокрема, мова йде про ребра жорсткості, товщину листового гофрованого металу, з якого виготовлено силос, товщину оцинкування, захисне покриття даху, яке б захищало від шкідливого впливу ультрафіолету, атмосферних опадів тощо.

Таким чином ми звернули увагу  на  силоси та зерносушарки німецької торгової марки RIELA. Представники цієї компанії довго нас не переконували у якісній роботі обладнання, – веде далі пан Вадим, – і запропонували повний комплекс робіт щодо проєктування, постачання, монтажу, введення в експлуатацію та обслуговування свого обладнання. Більше того, маючи великий власний досвід щодо проєктування та монтажу зерноочисного та сушильного обладнання, фахівці ТзОВ «РІЛЯ Україна» надали корисні та досить влучні поради щодо перспектив встановлення сушарок чи силосів на майбутнє.

Тож в далекому 2005 році ми спільними зусиллями встановили автоматизований  комплекс з приймання, очистки, сушіння і зберігання зерна на 10 тис. тон., з продуктивністю транспортних ліній 60 т/год , подачі на автозавантаження та комбікормовий завод. У той час ми перші мали такий елеватор у західному регіоні.

Зазначимо, що ТзОВ «РІЛЯ Україна» є офіційним представником німецької компанії RIELA, що виробляє обладнання для переробки та зберігання врожаю. Підприємство пропонує аграріям України та всього світу зерносховища, очисні машини, стаціонарні та мобільні зерносушарки, системи вентиляції та охолоджувальні установки для зерна, транспортне обладнання, обладнання для приготування комбікормів: комбікормові заводи, установки подрібнення зерна та змішування комбікормів.

– Наші партнери відчули ефективність роботи обладнання – доповнює розмову директор RIELA в Україні Роман Семерак. Економія коштів обробки урожаю, швидкість операцій, як на полі так і на елеваторі, зменшення собівартості продукції і підвищення її якості стали відчутними. З’явилися кошти для подальшого інвестування.

 – З часом виникла потреба у додатковому обладнані, адже господарство розширювалося, а завдяки застосуванню на полях сучасних технологій вирощування культур значно зросла їх врожайність, – розповідає пан Варфалюк. –Наступні 15 років агрокорпорація «Крупець» і фірма «РІЛЯ Україна» невпинно, кожних 2 роки будували, доставляли, вдосконалювали. За цей час  було змонтовано лінію переробки сої, додаткову лінію приймання зерна з очисткою, сушаркою і двома чергами силосів – 3 по 3,5 тис. тон. та  5 по 5 тис. тон., відділення зберігання сировини олійного заводу з’єднане з елеваторами, лінію на зберігання і відвантаження соняшникового шроту.  В 2020 році було запущено наступну  лінію приймання, сушіння і зберігання на  10 тис. тон., де застосовані технології використання пару для сушіння зерна. На даний момент тривають будівельні роботи для облаштування фундаменту наступного силоса ємкістю 10 тис. тонн. В загальному на сьогодні елеваторні потужності дають змогу одночасно зберігати 60 тис. тонн зерна.

riela-1

 – Варто зауважити, – говорить директор агрокорпорації, – що у разі потреби придбання нових машин з метою розширення елеваторного господарства, ми завжди розглядаємо обладнання, яке пропонує ТзОВ «РІЛЯ Україна» одночасно з аналогічною технікою інших виробників, тобто це все відбувається на конкурентних умовах. Але відверто зізнаюся, що у таких своєрідних тендерах переважно ми обираємо обладнання від RIELA. Це відбувається завдяки тому, що за такими критеріями, як проектування, комплексний підхід до вирішення завдання, якість обладнання, його монтаж, електрообладнання, автоматика і сервіс, ТзОВ «РІЛЯ Україна» випереджає інші компанії. Особливо важливим є сервіс і після гарантійне обслуговування. Продають усі, а обслуговують за європейськими стандартами — одиниці. RIELA — це та компанія яка в сервісному обслуговувані працює на відмінно. Ми завжди швидко і оперативно отримуємо запасні частини, складові обладнання, інформаційну підтримку, консультації. Профілактичні роботи, що націлені на запобігання несправностей проводяться своєчасно, в зимово-весняний період нам проводять щорічну перевірку готовності об’єкту до нового сезону, адже так важливо без поломок працювати в період збору врожаю.

Віктор Марченко, канд. техн. наук, Agroexpert (Україна)

Перегляди: 6