Головна Війна проти України Рашисти знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин

Рашисти знищили єдиний в Україні генетичний банк рослин

У Харкові війська рф повністю знищили єдиний в Україні Національний центр генетичних ресурсів рослин.

Про це повідомив у Ютубі доктор сільськогосподарських наук, провідний науковий співробітник інституту рослинництва ім. Юр’єва Сергій Авраменко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«Насіння вже готували до сівби (для сортооновлення, коли раз на кілька років засівається наявне насіння та закладається на зберігання нове – ред.), і з березня співробітники мали вже засівати колекцію. Після того, як прийшов «руській мір», як прийшла ця орда «асвабадітєлєй», все перетворилося на суцільний попіл. Десятки тисяч зразків. Це світова колекція. В тому числі сорти, яким сотні років, старовинні, яких уже ми не зможемо відновити. Тут було пекло, алюміній поплавився. Вигоріло все», – розповів Авраменко.

За його словами, в банку зберігалося понад 160 тис. сортів і гібридів із усього світу. Він наголосив, що на території не було військових чи тероборони.

«Це суто наукова установа, яка умисно нищилася, прицільно били саме в те місце, де зберігався банк генетичних ресурсів рослин», – сказав науковець.

Банк, що має давню історію, зберігся навіть за часів німецької окупації, однак не пережив військових рф.

 «Мені сумно казати, що за часів гітлерівської Німеччини, коли в окупації була вся Україна, німці не знищували цієї колекції, а навпаки намагалися зберегти, щось приховати, бо знали, що і їхнім нащадкам це знадобиться. Бо це питання продовольчої безпеки кожної країни. Селекціонери з усього світу, всіх країн, у тому числі росії, замовляли і одержували зразки з цього генофонду, щоб створювати свої сорти, адаптовані до місцевості», – зазначив науковець.

Перегляди: 5