Головна Економіка і аграрна політика Рекордний врожай зерна дозволить забезпечити п’яту частину ВВП України, – Роман Лещенко

Рекордний врожай зерна дозволить забезпечити п’яту частину ВВП України, – Роман Лещенко

В Україні намолочена рекордна кількість ранніх зернових та зернобобових культур — 44,8 млн. тонн. Про це зазначив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко під час зум-конференції з обласними державними адміністраціями, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на повідомлення корпорації.

«Збирання ранніх зернових культур в Україні завершено. На площі 10,2 млн. га, що становить 100% до прогнозу, було намолочено 44,8 млн. тонн зерна. Цьогорічний врожай є рекордним за всю історію України!», — наголосив Роман Лещенко.

Він додав, що пшениці намолочено 32,8 млн. тонн. Найвища її урожайність — у сільгосптоваровиробників Хмельницької області — 65,2 ц/га.  Ячменю намолочено 10 млн. 94 тис. тонн. Лідером є Київська область — 57,2 ц/га. Гороху — 570 тис. тонн.

Міністр також додав, що лідером із намолоту зерна є Одещина із показником понад 4,1 млн. тонн. По 3 млн. тонн зерна намолотили в Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській, Харківській та Херсонській областях.

Крім того, Роман Лещенко зазначив, що вже завершилося збирання ріпаку та намолочено понад 2,8 млн. тонн насіння. Найвища врожайність ріпаку по Хмельницькій (35 ц/га) та Черкаській (34,2 ц/га) областях.

«Враховуючи неврожай на інших континентах, кон’юнктура світових цін є сприятливою для аграрної продукції України і посилює роль нашої держави у глобальній продовольчій безпеці. Відповідно агросектор у 2021-му році може сформувати понад половини обсягу валютної виручки держави та забезпечити п’яту частину ВВП України», — підсумував міністр.

Перегляди: 1