Головна Рослинництво Зернові Рентабельність кукурудзи цього сезону прогнозується на рівні 40-50%

Рентабельність кукурудзи цього сезону прогнозується на рівні 40-50%

Уперше за десять років із початком збиральної кампанії закупівельні ціни на кукурудзу нового врожаю зростають.

Як розповів аналітик зернового ринку компанії «ПроАгро Груп» Ярослав Левицький, експортні ціни на кукурудзу наразі тримаються на рівні 270-280 доларів за тонну на умовах постачання FOB, або 255-260 доларів на базисі СРТ-порт, повідомляє AgroTimes.

При цьому гривневі ціни на елеваторах становлять 7-7,5 тис. грн./тонна – і це, як зазначив експерт, на рівні пікових цін минулого сезону. З поля зерно купують значно дешевше – 5-6 тис. грн./тонна, залежно від вологості.

Нагадаємо, на елеватори надходить зерно кукуруди з умістом вологи до 35%. Втім, на переконання фахівця, навіть за поточних тарифів на сушіння, доробка зерна кукурудзи є економічно доцільною.

«За усередненими даними агровиробників, собівартість вирощування 1 га кукурудзи становить цьогоріч 23-25 тис. гривень», – зазначив Ярослав Левицький, аргументуючи свою думку. –  Середня врожайність, за нашими розрахунками, становитиме 7 тонн/га. Тобто прогнозна середня собівартість тонни може досягти близько 3,5 тис. гривень. Навіть якщо за сушіння зерна доведеться заплатити 1,5 тис./ тонна, то прогнозна рентабельність виробництва кукурудзи становитиме 40-50%. Це – середній показник рентабельності за останні 5 сезонів».

Перегляди: 2