Головна Агрохімія Рішення для «чистки» полів перед посівом

Рішення для «чистки» полів перед посівом

Вже невдовзі розпочнеться осіння посівна кампанія. Щоб на ранніх етапах вегетації й у подальшому молодим рослинам не довелося конкурувати за життєво важливі ресурси із бур’яновою рослинністю, фахівці компанії Ukravit рекомендують провести перед посівом «чистку» полів, у тому числі й від важкоконтрольованих видів, за допомогою гербіцидів суцільної дії.

«Підготовка полів до посіву озимих культур – важливий етап успішного старту посівної кампанії: адже комплекс заходів, який до неї входить, дозволяє створити насінню максимально сприятливі умови для проростання, а надаліпрямо впливає на ріст та перезимівлю рослин, – відзначає керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець. – Тому наряду з прибиранням пожнивних решток, обробітком ґрунту та внесенням необхідних основних добрив потрібно неодмінно провести «чистку» посівних площ від важкоконтрольованих видів бур’янів гербіцидами на основі гліфосату. Ця операція повноцінно знищить як вегетативну частину, так і кореневу систему кореневищних, коренепаросткових та інших злісних бур’янів і забезпечить культурам безконкурентне середовище для росту та розвитку на ранніх етапах вегетації».

Для знищення бур’янової рослинності, в тому числі важкоконтрольованих видів, Олександр рекомендує обрати гербіцид суцільної дії Гліфовіт (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л у кислотному еквіваленті, 360 г/л). Його діюча речовина розподіляються по всіх частинах рослини і рухається як по ксилемі, так і по флоемі до кореневої системи. Інгібування EPSP синтази призводить до припинення виробництва ароматичних амінокислот – триптофану, тирозину, фенілаланіну, необхідних для синтезу білків, внаслідок чого бур’яни гинуть.

Завдяки такому механізму дії Гліфовіт забезпечує швидку нищівну дію на сегетальну рослинність. При цьому він не накопичується в об’єктах навколишнього природного середовища й не має післядії на культури, що висіватимуться в рамках осінньої посівної.

Застосовувати гербіцид можна в широкому діапазоні температур і вологості повітря. Однак для максимального ефекту, наголошує фахівець, обробку необхідно проводити в період інтенсивного росту бур’янів (але до початку їх цвітіння): це дозволяє позбутися всіх злісних багаторічних видів і забезпечити озимим культурам безконкурентне середовище для розкриття їх генетичного потенціалу продуктивності.

Перегляди: 7