Через холодну весняну погоду старт сезону спаржі цього року зсувається на більш пізній термін, так саме, як і інших ранніх овочів.
Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.
«Якщо у 2020 р основний сезон спаржі в Україні починався в середині квітня, то зараз перші відносно великі партії продукції з’являться на українському ринку тільки на початку травня», – прокоментувала ситуацію науковий співробітник Інституту овочівництва і баштанництва УААН та експерт ринку спаржі Тетяна Івченко.
Наразі на українському ринку присутні лише дрібнооптові і роздрібні партії продукції від малих виробників. Ціни на спаржу в такому випадку коливаються в межах 200-300 грн./кг ($7-11/кг), а поширюється продукція поки в основному безпосередньо споживачам. Основний же сезон продажів через мережі супермаркетів і підприємства HoReCa почнеться буквально за кілька днів.
«Вже зараз на ринку фіксується суттєве зростання попиту на спаржу з боку ресторанів і гуртових покупців, які за кілька останніх років звикли пропонувати цю продукцію своїм споживачам в цю пору року. Це підтверджує той факт, що спаржа вже завоювала досить високу популярність у українських покупців, тому виробники зможуть розраховувати на активний попит і в поточному сезоні», – додала Тетяна Івченко.
Хоча холодна весна і нещодавня хвиля заморозків істотно зрушили старт сезону в Україні, але така затримка на старті обіцяє стабільні поставки свіжої продукції до кінця червня.
«Зрештою перспективи сезону видаються позитивними, оскільки цього року можна припустити збільшення на ринку пропозиції цієї по-справжньому корисною овочевої продукції. Ба більше, зсув сезону може бути навіть позитивним моментом, адже він співпаде з відновленням ресторанної діяльності в Україні, і вже зараз попит на майбутній урожай з боку HoReCa обіцяє бути досить активним», – резюмувала експерт.