Головна Новини Ринок України Що варто знати про схожість посівного матеріалу?

Що варто знати про схожість посівного матеріалу?

Готуєтесь сіяти кукурудзу та соняшник – перевірте якість посівного матеріалу цих культур. Бо характеристики, вказані в сертифікатах на придбане насіння, мають свій термін дії: так, для кукурудзи він складає 18 місяців, а для соняшника – 1 рік. Тож щоб впевнитися, що ви посієте насіння з високими посівними якостями, варто попередньо дослідити його в лабораторних умовах, рекомендують в «Інституті здоров’я рослин».

На який показник варто звернути увагу в першу чергу? Звісно, на схожість. Адже вона вказує на кількість схожого насіння у відсотках від загальної кількості насінин і відповідає за нормальне проростання насіння та формування потрібної густоти посівів. Визначають цей показник, аби розуміти норму висіву.

Розрізняють лабораторну та польову схожість посівного матеріалу, відзначають вчені Інституту. Так, перша визначається в лабораторних умовах згідно з ДСТУ 4138-2002, друга – відповідно, в полі, і вона переважно нижча за лабораторну, оскільки тут свою роль можуть відіграти неконтрольовані фактори. Поза тим, ці показники тісно пов’язані: чим вища лабораторна схожість, тим вищий шанс отримати й гарну польову схожість, а у перспективі – запланований рівень врожайності.

Лабораторну схожість в «Інституті здоров’я рослин» визначають методом пророщування. Для дослідження схожості кукурудзи у лабораторії в якості ложа використовують фільтрувальний папір або простерилізований пісок. Пророщування проводять при температурі 25 °С. Для дослідження схожості соняшника в якості ложа також використовують фільтрувальний папір або простерилізований пісок. Пророщування проводять при температурі 20-25 °С. За бажанням клієнта надалі вчені можуть провести й дослідження польової схожості, з урахуванням умов конкретного поля. 

За результатами досліджень, проведених в Інституті у 2020 році, 5,5% насіння соняшника мало схожість нижче 85%. Згідно з ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», таке насіння не рекомендовано висівати.

Значно гірша ситуація з посівним матеріалом кукурудзи: згідно з минулорічними дослідженнями, аж 58% насіння кукурудзи мало схожість нижче 92%. Опираючись на ДСТУ 2240-93 «Насіння сільськогосподарських культур. Сортові та посівні якості», таке насіння висівати не рекомендовано. Зважаючи на ці не вельми оптимістичні дані, обов’зково дізнайтеся про схожість насіння перед тим, як його висівати.

Перегляди: 2