Головна Рослинництво Зернові Скорочення експорту пшениці з Росії підвищує попит на українське зерно

Скорочення експорту пшениці з Росії підвищує попит на українське зерно

Зменшення експорту пшениці з Росії підвищує попит на українську зернову, але поки не призведе до значних цінових коливань на світовому ринку.

Таку думку висловив виконувач обов’язків виконавчого директора Української зернової асоціації Сергій Іващенко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Українські Новини».

«Світовий ринок зерна дуже чутливий до будь-яких коливань. Тому, звичайно, коли великий гравець на ринку пшениці зупиняє експорт або вводить загороджувальні експортні мита, то це відчує весь світ», – сказав він.

При цьому Іващенко зазначив, що середина весни є фінальною частиною зернового сезону і запасів пшениці на експорт вже не так багато як в Росії, так і в Україні, що є певним фактором стримування цінових коливань на ринку.

На його думку, для світу в цілому цінові коливання також не критичні, оскільки в цей період включаються інші гравці ринку, наприклад Австралія, а через кілька місяців буде новий урожай пшениці й новий сезон як в Україні, так і в Росії.

Водночас Іващенко вважає, що зменшення експорту пшениці з Росії підвищує попит на українську пшеницю. Він підкреслив, що Україна і Росія є прямими конкурентами на зерновому ринку з дуже схожими ситуаціями – вирощують зерно в основному в однакових широтах і умовах, традиції і технології приблизно однакові, експорт здійснюється з Чорноморського регіону.

Також Іващенко заявив, що Росія добре демонструє, що обмеження експорту веде до значних втрат для сільгоспвиробників і стагнації галузі в перспективі.

Зазначається, що внаслідок введення квоти й мита на експорт в поточному маркетинговому сезоні, за оцінками експертів, російські виробники зерна втратять $2,8 млрд., а введення з 1 червня постійного мита на експорт зерна коштуватиме  російським агровиробникам додатково ще майже $5 млрд.

Перегляди: 0