Головна Війна проти України Ставки морського фрахту припинили зниження після атак росії

Ставки морського фрахту припинили зниження після атак росії

Минулого тижня росія завдала чергового ракетного удару по портовій інфраструктурі Одеської області, поціливши цивільне судно під прапором Ліберії. Ця атака викликала нову хвилю занепокоєння щодо безпекової ситуації у портах України.

Про це пише компанія Atria Brokers, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформаці. Української зернової асоціації.

В результаті атаки, ситуація на фрахтовому ринку станом на кінець тижня була невизначеною, а зниження ставок фрахту на перевезення зерна с глибоководних портів Одеської області, яке спостерігалося впродовж минулих тижнів, припинилося.

Станом на 10 листопада, фрахт на перевезення кукурудзи хендісайзами по ключовим напрямкам залишився на рівні минулого тижня: до Ізраїлю і східного узбережжя Італії – 45-46 $/тонна, до східного Середземномор’я – 43-45 $/тонна, до середземноморського узбережжя Іспанії –  48-50 $/тонна.

Фрахт на перевезення кукурудзи панамаксами з Одеси, Південного та Чорноморська у напрямку Китаю також залишився без змін на рівні 60-62 $/тонна.

У річкових портах Дунаю ставки фрахту розвивались різноспрямовано. Ставки на перевезення кукурудзи коустерами 6000 тонн з портів Рені та Ізмаїл у напрямку Мармари знизилися на 2-3 $/тонна до 35-36 $/тонна, Греції – приблизно на $/тонна до 39-41 $/тонна. Фрахт до Ізраїлю виріс приблизно на 2-3 $/тонна – до 51-52 $/тонна, східного Середземномор’я – приблизно на 1-2 $/тонна до 47-48 $/тонна, до Севільї – на 1 $/тонна до 59-61 $/тонна. Ставки залишилися відносно стабільними у напрямках східного узбережжя Італії та Іспанії – 51-52 $/тонна та 55-56 $/тонна відповідно.

Суттєво знизився фрахт на перевезення агропродукції баржами на Констанцу через велику кількість доступних барж та недостатні об’єми культур. Ставки на перевезення кукурудзи знизилися на 7-8 €/тонна до 25-26 €/тонна, соняшнику – на 15-16 €/тонна до 41-42 €/тонна.

Перегляди: 16