Головна Економіка і аграрна політика Створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства

Створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства

В Україні офіційно створено Державне агентство з меліорації та рибного господарства. Відповідне рішення № 539 вже опубліковано на сайті Кабінету Міністрів. Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко, передає «ПроАгро Груп».

«Історичні етапи трансформації аграрної галузі в Україні тривають. Я щасливий повідомити, що на 30-му році незалежності меліоративні системи в країні відроджуються – рішенням уряду створено Державне агентство з меліорації.  Я вбачаю у відновленні зрошення та дренажу ключовий інструмент розвитку аграрного сектору економіки та нарощування експортного потенціалу України, мінімізації впливу клімату на процеси соціально-економічного розвитку регіонів», – зазначив міністр.

До основних завдань щодо відновлення галузі відповідно до Стратегії зрошення та дренажу до 2030 року належать, зокрема, збереження та відтворення родючості ґрунтів, відновлення та збільшення площ зрошуваних земель та дренажних систем. А ще – стимулювання механізму державно-приватного партнерства, створення передумов для підвищення конкурентоспроможності національного сільськогосподарського виробництва на світовому ринку. Також поліпшення якості надання послуг і прозорості формування тарифів, модернізація та відновлення  меліоративних  систем (міжгосподарських та внутрішньогосподарських мереж).

Завдання міністерства — відродити та інтегрувати повноцінну меліорацію в аграрну політику країни.

«Ми будемо відбудовувати і розширювати меліоративні системи із залученням приватного і державного капіталу. Це проєкти, де кошти вкладаються не просто в інфраструктуру. Вони матимуть швидкий і відчутний ефект, оскільки одразу формують додану вартість, збільшують врожай, кількість робочих місць і повертають деградовані землі в сільськогосподарське користування», – резюмував Роман Лещенко.

Перегляди: 1