Головна Рослинництво Зернові Світові ціни на зерно залишатимуться високими, й аграрії мають цим скористатися

Світові ціни на зерно залишатимуться високими, й аграрії мають цим скористатися

Українцям слід готуватися до того, що клімат буде дуже мінливим, а сільгоспвиробники мають швидко адаптуватися до цих мінливих кліматичних та погодних умов щороку.

На цьому наголосив президент УЗА Микола Горбачьов під час III Business & Legal Agri Forum, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Інфоіндустрію».

«Ми знаходимося в тій кліматичній зоні, де завжди буде вигідно вирощувати зерно. При цьому, для нас важливі не тільки чорноземи, які в нас є, але й сучасні технології, які дозволять інтенсифікувати виробництво зернових, оскільки ми все ще відстаємо від рівня врожайності в інших країнах. Так, середня врожайність пшениці у нас не перевищує 40 ц/га, а у Франції середня врожайність – 70 ц/га», — відзначив президент УЗА.

При цьому Україна споживає не більше 30% зерна, яке вона виробляє, а решту 70% ми експортуємо, тому залежимо від того, що відбувається на світовому ринку.

«Оскільки для нашої країни не потрібно стільки зерна, скільки ми вирощуємо, ми повинні його продати кудись. Нам дуже повезло, що світ готовий купити весь той обсяг зерна, який ми можемо виробити. Уявіть з якою проблемою ми б зіштовхнулися, якщо б ми не мали куди його продати», – зазначив Горбачьов.

За його словами, днями відомий американський інвестиційний банк J.P. Morgan & Chase констатував, що світ стоїть на порозі нового суперциклу зростання. Тому слід очікувати, що низьких цін на зерно ми не побачимо, вони залишатимуться відносно високими. Україна в цій ситуації має уникати негативних сигналів щодо захисту прав та інтересів інвесторів, в тому числі щодо невиконання форвардних контрактів українськими аграріями, інакше українські фермери та господарства зіштовхнуться з великою проблемою, щоб потім продати вирощене ними зерно.

Перегляди: 13