Головна Новини Ринок України Свинина дорожчає повільніше за інші види м’яса

Свинина дорожчає повільніше за інші види м’яса

За результатами моніторингу національних мереж супермаркетів, роздрібні ціни на охолоджену свинину в січні 2022-го були у середньому на 7,7% вищими, ніж рік тому. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Асоціації «Свинарі України».

Різниця між цінами в січні 2022-го та за аналогічний період минулого року коливалася в межах 3–11% в бік здороження залежно від виду охолодженого м’ясного напівфабрикату. Так, наприклад, середня січнева ціна дорожчих асортиментних позицій, зокрема свинячої корейки та стейку, піднялася на 10-11% до 151 та 164 грн./кг відповідно. Тазостегнова частина та «несезонний» наразі ошийок додали близько 3,5% порівняно з минулорічною позначкою. Їх ціна в перший місяць 2022-го склала 116,5 та 147,9 грн./кг відповідно.

При цьому здороження свинини значно поступається підвищенню цін на інші види м’яса за аналогічний період. Так, за даними ДССУ, середня споживча ціна кілограма яловичини у січні склала 195,6 грн./кг, що майже на 31% дорожче, ніж у січні 2021-го. Куряча тушка зросла в ціні на 28% (до 73,5 грн./кг), а куряче філе — на 30,5% (до 122,65 грн./кг).

Серед основних причин підвищення роздрібних цін глобальні інфляційні процеси та вищі ціни закупівлі живих тварин на початку 2022-го — у середньому 47 грн./кг живця. При цьому такий рівень не покриває стрімкого здороження енергоносіїв та подальшого зростання вартості кормових інгредієнтів. А отже, виробники свинини продовжують працювати на межі рентабельності або й у збиток.