Головна Війна проти України Ситуація критична: уряд не чує аграріїв щодо бронювання спеціалістів

Ситуація критична: уряд не чує аграріїв щодо бронювання спеціалістів

7 провідних аграрних асоціацій звернулися з відкритим листом до президента Володимира Зеленського, у якому просять удосконалити та встановити чіткі умови для бронювання спеціалістів аграрного сектору. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Асоціацію елеваторів України, яка є одним з підписантів листа.  

У зверненні до глави держави зазначається, що наразі тривають жнива й почалася осіння посівна кампанія, а на деяких підприємствах немає трактористів, комбайнерів чи технологів. Відтак, у деяких господарствах не вдається зібрати навіть той врожай, що вродив. Те саме з осінньою посівною: у деяких підприємствах узагалі відсутні керівники й ніхто не може прийняти рішення, яку культуру висівати чи як рухатися далі. Менеджмент компаній-учасників асоціацій, які є важливими гравцями на агроринку України, також перебуває в підвішеному стані, не розуміючи чи їх мобілізують, чи можна отримати відтермінування. Усе це додає дисбалансу й ускладнює і так важкі процеси на аграрному ринку. 

Напередодні Український клуб аграрного бізнесу (УКАБ) й Насіннєва асоціація України (НАУ) вже зверталися з листом до низки профільних міністерств. Уряд створив економічний штаб і в інших питаннях всіляко йде назустріч учасникам ринку. Однак, саме питання бронювання лишається відкритим і ніяк не розв’язується. Тож задля того, аби донести важливу інформацію, асоціацій об’єдналося ще більше – майже десяток об’єднань, які представляють найбільші в Україні холдинги й виробництва просять президента оптимізувати й зробити чітким та прозорим процес бронювання аграрних спеціалістів. 

Зокрема президента просять врахувати наступні пропозиції аграріїв:

  • дозволити бронювання працівників аграрних підприємств без укладання договорів на мобілізаційні завдання;
  • дозволити бронювання керівників компаній та керівників підрозділів, які мають дефіцитні військові облікові спеціальності (ВОС), визначені Міноборони, оскільки в компаніях не залишиться ключових управлінців, які забезпечують функціонування підприємств;
  • дозволити бронювання працівників, що не проходили військову службу, оскільки їхнє бронювання не погоджується Міністерством оборони України, а такі працівники так само є важливими для забезпечення продовольчої безпеки країни, й вони підлягають мобілізації, проте чомусь не підлягають бронюванню.

 «Розуміння кількості людських ресурсів на виробництві – одна з мотиваційних складових продовження роботи аграріїв. Інакше ми втратимо не просто сировину, а цілий ринок, який ще після перемоги відновлюватиметься до довоєнного рівня 3-4 роки», – прокоментувала виконавча директорка НАУ Сюзанна Григоренко.

Перегляди: 2