Головна Економіка і аграрна політика Третина форвардних контрактів на кукурудзу «пішла» в дефолт, – Микола Горбачьов

Третина форвардних контрактів на кукурудзу «пішла» в дефолт, – Микола Горбачьов

Загальна сума укладених на кукурудзу форвардних контрактів у поточному сезоні склала 6-7 млн. тонн, з яких 30%, а це понад 2 млн. тонн, були дефолтними.

Про це повідомив президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов під час круглого столу «Чи є майбутнє у форвардних контрактів в Україні?», співорганізатором якого виступила компанія ««ПроАгро Груп», повідомляє Agroportal.

«Є проблема виключно в сприйнятті, як розпорядитися перспективою і зерном. Механізм форвардних контрактів дозволяє сільгоспвиробнику продавати продукцію заздалегідь і таким чином планувати свої доходи і собівартість. Але непорядні постачальники вирішили, що контракти можна не виконувати», – зазначив Микола Горбачьов.

За його словами, при різниці в ціні, яка виникла (на $50-60), багато сільгосппідприємств вибрали не виконувати зобов’язання за форвардними контрактами, тим самим підриваючи довіру міжнародних інституцій до вже існуючих звичаїв і правил.

При цьому президент УЗА підкреслив, що проблем з врожаєм зерна  в Україні у поточному сезоні немає.

«Глобальної проблеми з врожайністю в Україні немає, були проблеми на півдні, але основна частина країни вийшла з досить гідним урожаєм. Про це говорять цифри: в Україні зібрано понад 24 млн. тонн пшениці, понад 30 млн. тонн кукурудзи – це по величині третій або четвертий урожай за всю історію незалежності», – сказав він.

З огляду на це, експорт зерна у вартісному вираженні також вже перевищив цифри торішнього рекорду. У зв’язку з тим, що ціни високі, в абсолютних значеннях в Україну надходить грошей не менше, ніж в минулому році. Тож, за словами Миколи Горбачьова, цього маркетингового року сумарний виторг, який отримає Україна від експорту сільгосппродукції, буде вище попереднього рекорду.

Круглий стіл «Чи є майбутнє у форвардних контрактів в Україні?» був проведений у рамках підготовки до Grain Storage Forum «Elevator-2021»  – найбільшого в Україні аграрного Форуму галузей зберігання, переробки, логістики та трейдингу сільськогосподарської продукції.

Перегляди: 1