Головна Війна проти України У 2023 році аграріям повернули 208 тис. га розмінованих сільгоспземель

У 2023 році аграріям повернули 208 тис. га розмінованих сільгоспземель

Завдяки посиленню спроможностей урядових інститутів та збільшенню кількості операторів обстеження та розмінування територій протягом 2023 року відбувалося випереджаючими темпами. Про це розповіла перший віце-прем’єр – міністр економіки України Юлія Свириденко, передає «ПроАгро Груп».

Вона зазначила, якщо на початок 2023 року потенційно небезпечними вважалося 174 тис. км² українських територій, то на кінець року в результаті проведених заходів протимінної діяльності такими залишалися 156 тис. км². Тобто 18 тис. км² полів, лісів, акваторій завдяки роботі фахівців повернуті людям у використання.

Окремо урядовиця відзначила результати обстеження та очищення земель сільгосппризначення, визначених для пріоритетного повернення в господарську експлуатацію.

Так, за минулий рік сапери ДСНС, ДССТ та приватні оператори обстежили 274 тис. гектарів сільськогосподарських земель – 58% від передбаченого чотирирічним планом. 208 тис. га з цих земель вже передано у використання аграріям. Якщо брати за приклад середню по країні врожайність пшениці у 2023 році, то на повернутих землях можна виростити майже мільйон тонн зерна, зазначила Юлія Свириденко. Втім на повернутих в господарську експлуатацію землях аграрії вирощували різні культури.

«Торік ми знову мали на своїх столах херсонські кавуни, миколаївські помідори та перець. Пріоритетне розмінування земель овочівництва дозволило нам забезпечити внутрішнє споживання овочів», – підкреслила Юлія Свириденко.

Вона наголосила,  що попереду ще надзвичайно багато роботи. Ціль – протягом 10 років повернути у використання 80% потенційно замінованих територій.

Перегляди: 8