Головна Аквакультура У лиманах Одещин планують розводити морські делікатеси

У лиманах Одещин планують розводити морські делікатеси

У Хаджибейському та Сухому лиманах на Одещині планують розвивати марикультурний бізнес. Про це повідомили в Ізмаїльській райдержадміністрації, передає «ПроАгро Груп».

Нещодавно в Ізмаїлі за участі представників Мінагрополітики, Держрибагентства, представників Інституту морської біології НАН України говорили про можливості розвитку марикультурного бізнесу у лиманах.

Заступник міністра агрополітики Віталій Головня наголосив, що одне з основних завдань держави – це створення передумов для розвитку марикультури.

«Це дворічний експериментальний проєкт щодо проведення аукціонів для оренди акваторій внутрішніх морських вод для цілей марикультури, створення прозорого, чіткого та зрозумілого механізму оренди», – зазначив він.

На Одещині потенціал для розвитку морської аквакультури мають Хаджибейський та Сухий лимани.

До позитивних сторін Хаджибейського лиману відноситься, зокрема, його значна середня глибина – 5 метрів та висока продуктивність. Перспективними об’єктами вирощування у Хаджибейському лимані є прісноводна креветка японська та мохнорукий краб китайський. До речі, останній є елементом елітної шанхайської кухні.

Водночас перевагами Сухого лиману є його вільний водообмін із морем, достатня солоність – 10-15 проміле та наявність у водоймі морської фауни. У цьому лимані пропонується для вирощування два види креветок – прісноводна гігантська та прісноводна японська.

Перегляди: 5