Головна Економіка і аграрна політика У Мінфіні спростували чутки про додаткові податки на земельні ділянки

У Мінфіні спростували чутки про додаткові податки на земельні ділянки

1 липня Верховна Рада України підтримала зміни до Податкового кодексу у першому читанні (проєкт закону №5600). Однак обговорення деяких його положень викликало неоднозначне сприйняття.

Зокрема, чимало громадян стверджують, що із прийняттям цього законопроєкту фермери і селяни будуть обтяжені додатковими податками. Таке твердження спростували у Міністерстві фінансів, повідомляє «ПроАгро Груп».

«Це не відповідає дійсності. Перш за все, заспокоїмо пересічних громадян. Присадибних ділянок та городів ці нововведення не стосуватимуться», — зазначили у відомстві.

У запропонованих змінах мова йде про запровадження мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Це розрахункова сума податків, що залежить від нормативної грошової оцінки конкретної земельної ділянки та мінімального розміру доходу, який така земельна ділянка гарантовано може принести її користувачу.

Таким чином, у Мінфіні наголосили, що це жодним чином не є додатковим податком чи збором.

Для чого запроваджується мінімальне податкове зобов’язання? Представники Мінфіну стверджують, що це є боротьбою з тіньовою орендою землі, гроші за використання якої йдуть не в бюджет громад.

«Фактично вони залишаються у недобросовісного агробізнесу. Більше того, вирощена на таких землях продукція наповнює тіньовий ринок. Це земля, яка використовується без офіційно оформленої оренди. До слова, загалом площа такої землі в Україні за деякими оцінками може становити 8,4 млн. га, а це більше за площу Чернівецької області», — йдеться у повідомленні.

Якщо фізична особа — власник земельної ділянки здає її в офіційну оренду, то МПЗ для нього взагалі не розраховується. У цьому випадку податки повинен сплачувати безпосередньо орендар.

Перегляди: 1