Головна Ринок України Експорт/імпорт У першій половині листопада морським коридором експортовано понад 1,2 млн. тонн агропродукції

У першій половині листопада морським коридором експортовано понад 1,2 млн. тонн агропродукції

Тимчасовий коридор для проходу суден, який з вересня забезпечує Україна у Чорному морі, починає системно працювати.  Якщо спочатку ним перевозилися пробні партії товарів, то тепер обсяги збільшились.

Про це розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на УНІАН.

«Щодо обсягів, то у вересні ним вивезли 44 тисячі тонн, в жовтні – 1 мільйон 330 тисяч тонн, а за 15 днів листопада – 1 мільйон 226 тисяч тонн. Потенційно можна вийти на 2,5 мільйони тонн на місяць. Тобто динаміка дуже позитивна, але треба пам’ятати, що є ризики, бо війна триває. Поки що маємо такі цифри і сподіваємось, що далі вони будуть, як мінімум, такими ж, або й далі зростатимуть», – сказав він.

Перший заступник міністра також пояснив, чи дозволить покращити ситуацію з експортом компенсація за страхування суден із зерном.

«Увесь фонд (з компенсації – прим. ред.) складає 100 мільйонів доларів. Його ціль – зменшити вартість страховки. Наприклад, у вересні розпочався експорт цим маршрутом, була вартість страховки 7%, а в мирний час вона становила менше 1%. Тобто 7% – це від вартості судна, багажу – це величезні гроші. Почали з 7%, потім вартість почала знижуватись і закріпилась на 2,5-3%. Ціль – щоб цей показник знов був 1%», – зазначив Тарас Висоцький.

Він підкреслив, що дешевше страхування означає більше коштів для українських фермерів.

«Логіка дуже проста – є міжнародна ціна, від неї віднімаються витрати на логістику, страховку та інше, і потім фермер отримує свою ціну. Тобто, чим меншою буде страховка, тим більше отримає фермер. Плюс 10, 15, 20 доларів на тонну – це вже суттєво», – зауважив перший заступник міністра.

Перегляди: 30