Головна Новини Ринок України У разі війни залишати поля і техніку аграрії не збираються

У разі війни залишати поля і техніку аграрії не збираються

Напруженість між Україною та Росією вже провокує зростання цін на зерно. Але полишати свій бізнес та припиняти поставки зерна ніхто не збирається.

Таку думку висловлюють учасники аграрного ринку, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Latifundist.com.

За словами директора Barva Invest Юрія Гаврилюка, питання №1 у контексті можливої агресії — санкції проти Росії і її можливість торгувати. Тобто пересторога з боку потенційних імпортерів, що один з ключових гравців ринку пшениці може бути виключений з гри або у нього банально не ризикуватимуть купувати.

«По-друге, може це торкнутись і нас. Якщо військові дії будуть на морі, зупиниться інфраструктура і ми не зможемо вантажити на експорт. Це нагнітає обстановку, і відповідно останні півтора тижні росте ціна на пшеницю» — додав Юрій Гаврилюк.

Повідомляється, що ще один виклик на ринку — це стратегічні настрої покупців українського зерна. Усіх цікавить чи будуть заключати форвардні контракти з українськими аграріями, чи працювати лише на споті.

Юрій Гаврилюк зауважив, що за результатами моніторингу настрої аграріїв — більшість реагують спокійно. Вони говорять, що поля чи техніку нікуди не дінуть, але своє готові захищати.

«Виходити в кеш, продавати зерно, тікати ніхто не збирається. І це певною мірою навіть неочікувано. Тому що з точки зору бізнесу, ризиків, є сенс частину зерна продавати тим же мультинаціональним компаніям і залишатись з валютою, яка значно мобільніша в кризові моменти, ніж такі масивні з точки зору розміру активи, як зерно чи техніка», — сказав Юрій Гаврилюк.

Президент Української зернової асоціації Микола Горбачьов зазначив, що тривоги з боку закордонних партнерів не відчуває, адже для купівлі українського зерна ризиків немає, форварди укладаються.

Він зазначає, що військові події — це форс-мажорні обставини, які відтерміновують час виконання контрактних зобов’язань чи навіть звільняють від них. Якщо конфлікт отримає продовження, то зростання цін неминуче.

«Імпортери будуть відрізані від чорноморської пшениці та кукурудзи, тому доведеться шукати альтернативу на інших ринках. А це суттєво дорожче. Відповідно ціни і попит виростуть. За такого сценарію вартість запросто може збільшитись на 20-30%», – спрогнозував Микола Горбачьов.

Перегляди: 4