Головна Новини Ринок України У січні в Україні найбільше подорожчали яйця і овочі борщового набору

У січні в Україні найбільше подорожчали яйця і овочі борщового набору

136
eggs&vegetables

Протягом січня в Україні зросли споживчі ціни практично на всі основні продукти харчування. Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Державної служби статистики.

В числі лідерів подорожчання – яйця, ціна на які у порівнянні з груднем 2020 року зросла на 17,6% – до 32,3 гривні за десяток.

Однак найбільший ріст цін зафіксований на буряк, який за місяць подорожчав на 18,7% – до 6,4 гривні за кілограм. Разом з буряком подорожчали також картопля – на 9,8%, до 11,1 грн./кг, цибуля – на 8,4%, до 5,6 грн./кг, білокачанна капуста – на 4,4%, до 5 грн./кг. Ріст цін на овочі має сезонний характер, але також на нього вплинули і січневі морози, які ускладнили логістику городини до ринків та супермаркетів.

Хліб минулого місяця подорожчав від 2,7% (пшеничний, з борошна першого ґатунку) до 4,2% (житній і пшенично-житній). Саме пшеничне борошно виросло в ціні на 3,8% – до 13,2 грн./кг.

Зниження цін у січні торкнулося лише пастеризованого молока, яке, за даними Держстату,  подешевшало на 0,7% – до 25,4 грн./кг, свинину – на 0,6%, до 115,2 грн./кг, а також вершкове масло – на 0,1%, до 44,4 грн. за 200 грамів.