Головна Війна проти України Україна гарантовано забезпечить себе й зможе експортувати 30 млн. тонн зерна

Україна гарантовано забезпечить себе й зможе експортувати 30 млн. тонн зерна

Україна в умовах агресивної та брутальної війни з боку росії, попри окупацію територій та замінування полів, завдяки мужності українських аграріїв буде забезпечена зерном та зможе експортувати частину врожаю на світовий ринок.

Так, у поточному році Україна може отримати врожай зернових та олійних культур близько 66,5 млн. тонн з площі близько 18,8 млн. га, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Української зернової асоціації.  

Експорт зернових та олійних у 2022/23 МР можна очікувати на рівні 30 млн. тонн, якщо Україна в умовах блокади чорноморських портів зможе збільшити пропускну здатність інших логістичних напрямків вдвічі, зокрема й залізничних переходів на кордонах з країнами ЄС. На сьогодні пропускна здатність альтернативних маршрутів складає не більше 1,5 млн. тонн на місяць. Україна та країни партнери,  також ЄС на всіх рівнях, працюють над тим, щоб збільшити пропускну здатність альтернативних логістичних шляхів, прибравши всі бюрократичні та технічні перешкоди. Щоб Україні досягнути показника експорту в 30 млн. тонн, потрібно збільшити пропускну здатність на кордонах ЄС до 3 млн. тонн на місяць.

«Україна гарантовано буде мати достатні запаси зерна в той час, як країни світу недоотримають значну кількість зерна з України через війну росії проти України, що призведе до зростання цін та продовольчої інфляції навіть у розвинених країнах. Брак і дорожнеча продовольства  може спричинити за оцінками ООН голод в багатьох бідних країнах світу, масові протести та заворушення, і як наслідок масову міграцію людей з країн Африки та Близького Сходу до ЄС», – зазначили в УЗА.

Перегляди: 0