Головна Економіка і аграрна політика Україна готується укласти десятки двосторонніх угод про вільну торгівлю – Тарас Качка

Україна готується укласти десятки двосторонніх угод про вільну торгівлю – Тарас Качка

Укладання максимальної кількості двосторонніх угод про зону вільної торгівлі — пріоритет зовнішньоекономічної політики української держави.

Про це під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Міжнародна політика» сказав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства — торговий представник України Тарас Качка, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Він зауважив, що донедавна Україна не належала до переліку найактивніших у цьому питанні держав.

«У сфері наших економічних інтересів були, переважно, найближчі сусіди — Євросоюз, балканські держави, країни СНД. Тепер же ми маємо масштабну програму укладення угод про вільну торгівлю з партнерами по всьому світу. Ведемо активну роботу з державами Північної Африки. Адже це регіон, де ми торгуватимемо за будь-яких обставин. Райони Чорного й Середземного морів, Європа, Північ Африки, Близький Схід – природний ринок для України», – висловив переконання Тарас Качка.

Заступник міністра також нагадав про успішну імплементацію угоди про зону вільної торгівлі з Євросоюзом та про домовленості вже цього року оновити її положення в частині митних платежів. Також запрацювала Угода про вільну торгівлю з Великою Британією.

«З точки зору рівня мит покращення, може, й не є революційним. Однак сам факт укладення угоди призвів до буму в зростанні українського експорту до цієї країни. Увага вітчизняного бізнесу до неї посилилася. Й у першому півріччі ми мали профіцит (перевагу експортної виручки над витратами на імпорт) у торгівлі з Великобританією. На такий же результат Україна розраховує після набрання чинності Угодою про ЗВТ з Ізраїлем», – зазначив урядовець.

Він також розповів, що в понеділок відбувся доволі конструктивний раунд перемовин про зону вільної торгівлі з Туреччиною. Переговорний процес непростий, оскільки за багатьма позиціями наші країни – прямі конкуренти у регіоні. При цьому є усі шанси, що в остаточному варіанті документа про ЗВТ буде враховано інтереси і України і Туреччини.

«Традиційно значна увага до торгово-економічного співробітництва з країнами Південно-Східної Азії. Зокрема, за минулий рік експорт української продукції до Китаю зріс удвічі. А у першому півріччі 2021-го зареєстровано рекордно низький рівень дефіциту торгівлі із КНР — лише $290 мільйонів. При цьому до Піднебесної експортували української продукції на $4,3 мільярда», – повідомив заступник міністра.

Також збільшуються показники українського експорту до В’єтнаму та Індонезії. Із цими країнами, за словами Тараса Качки, Україна також веде переговори про вільну торгівлю.

Перегляди: 1