Головна Війна проти України Україна переорієнтує агроекспорт на залізницю

Україна переорієнтує агроекспорт на залізницю

Через війну з Росією та блокаду портів Україна переорієнтує експорт сільгосппродукції на залізницю. Організацію цього процесу обговорив міністр інфраструктури Олександр Кубраков із представниками аграрного бізнесу, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Корреспондент.net.

«Нагадаю, що зазвичай фермери залишають частину врожаю навесні, адже в цей період її можна продати за вигіднішими цінами. Ми переорієнтуємо експорт аграрної продукції на потужності залізниці. Паралельно підвищуємо загальний рівень контейнеризації вантажної системи Укрзалізниці», – розповів Кубраков.

Також на зустрічі обговорювалася робота транспортної системи в умовах війни та потреби аграріїв. Оскільки у багатьох регіонах почалася посівна і потрібно забезпечити стабільну логістику техніки та запчастин, добрив, пального тощо.

«Та є деякі складності на окремих маршрутах, проте в цілому можемо говорити про те, що ми здатні забезпечити бізнес усім необхідним для старту весняної посівної кампанії. Ми знаємо, що деякі господарства мають проблеми з лізингодавцями та страховими компаніями. Тут готуємо конкретні рішення щодо кооперації з Мінекономіки та МінАПК», – заявив Кубраков.

Крім того, міністр розповів, що Мінінфраструктури перебуває в контакті з неурядовою організацією World Central Kitchen, яка постачає їжу до регіонів, де спостерігається гуманітарна криза. Щодня вона надає постраждалим близько 250 тисяч готових до вживання страв.

Волонтерська ініціатива організації #ChefsForUkraine працює у 21 місті України. Згідно з домовленостями з МІУ, організація отримає максимальне сприяння, зокрема щодо логістики продовольства. Зокрема, для прискорення процесу постачання гумдопомоги в Україну відбувається координація з митницею.

Перегляди: 3