Головна Ринок України Експорт/імпорт Україна працює над альтернативними сценаріями експорту зерна

Україна працює над альтернативними сценаріями експорту зерна

Робота «зернового коридору» останні місяці практично заблокована російською стороною, тому в уряді працюють над розвитком альтернативних сценаріїв експорту українського зерна.

Про це повідомив заступник міністра інфраструктури Юрій Васьков, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Delo.ua.

«З 1 травня до 28 червня інспекцію проходили в середньому два судна на вхід за три дні. Російська сторона їх реєструвала та відповідно брала участь в інспекції. А за останні дві доби – нуль суден на вхід», – зазначив він.

За його словами, у черзі на вхід до українських портів стоїть близько 30 суден, деякі з них очікують своєї черги понад 3,5 місяці. У той самий час немає прозорого алгоритму руху цієї черги, який би використовували всі сторони у спільному координаційному центрі.

«Є позиція України, Туреччини та ООН, яка полягає в тому, що інспекція має йти в порядку живої черги. Проте з початку червня існують дві проблеми – критично низька кількість інспекцій, у яких бере участь російська сторона, а також рандомне визначення суден із черги, які чекають на інспекції вже багато діб», – пояснив заступник міністра.

Він зазначив, що наступного тижня Україна чекає на чітку відповідь від сторін, з якими підписувала угода про роботу Чорноморської зернової ініціативи – ООН та Туреччини. Вони, будучи контрагентами договору, мають заявити свої офіційні позиції щодо цієї угоди.

«Все вказує на необхідність відкриття глибоководних портів та запуску інших сценаріїв та механізмів», – наголосив Васьков і додав, що Україна чудово розуміє, з ким має справу, де знаходиться, і усвідомлює необхідність постійного розвитку альтернативних шляхів.

За його інформацією, розвиток альтернативних сценаріїв експорту українського зерна складається з трьох інфраструктурних складових: комплексу заходів із водними шляхами, автошляхом та залізницею. Заступник міністра також запевнив, що в кожному з цих напрямів уряд уже працює.

Перегляди: 8