Головна Рослинництво Зернові Україна розраховує отримати від цьогорічного експорту не менше $20 млрд.

Україна розраховує отримати від цьогорічного експорту не менше $20 млрд.

зерно насипом

Враховуючи середньостатистичні ціни на світовому продовольчому ринку, Україна очікує отримати мінімум $20 млрд. за експорт зернових. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в ефірі ТРК «Рада», повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.

Зокрема, він зауважив, що зерновий коридор, який від учора вже фактично запрацював у двосторонньому напрямку безпосередньо цьому сприятиме.

Тарас Висоцький констатував, що іноземне судно – балкер FULMAR S, яке вчора перше прибуло до порту «Чорноморськ» з початку війни, це тільки початок реалізації Стамбульської зернової угоди.

«Ми маємо десятки заявок від інших країн. І це є підтвердженням того, що власники суден і трейдери вірять, що під міжнародним патронатом буде виконана зернова угода. Світ потребує продовольства з України. І ця потреба, і величезний попит дають віру в те, що двосторонній режим буде тільки зростати. Це відбуватиметься не через місяці, а в найближчі тижні», — зазначив перший заступник міністра.

За його словами, три українські порти зможуть обслуговувати від 80-ти суден на місяць. Тобто це як мінімум по одному судну з кожного порту.

«Йдеться про 3-3,5 млн. тонн продукції в місяць. На сьогодні це досить оптимістичний показник. І це позитивний сигнал для вирівнювання цін на внутрішньому ринку з умовою покриття собівартості, щоб фермери могли продовжувати операційну діяльність і з упевненістю дивитися в осінньо-польові роботи, які вже активно розпочнуться буквально за декілька тижнів», – вважає Тарас Висоцький.

Перегляди: 4