Головна Бджолярство Україна – у трійці світових експортерів меду

Україна – у трійці світових експортерів меду

Україна входить до трійки світових експортерів меду після Китаю і Аргентини.

Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомила віце-президент НААН Ануш Балян, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroTimes.

За її словами, імпортерами українського меду традиційно виступають Європейський Союз та США.

За останні два роки Україна відкрила експортні ринки до Ізраїлю, Марокко та Швейцарії. У ціновому сегменті Україна конкурує з Китаєм, Індією, Аргентиною.

«Минулоріч експортовано 81 тисячу тонн цілющого українського меду. Тому і не дивно, що в сьогоденні саме український мед є не лише популярним, а й ласим продуктом для багатьох країн світу», – зауважила науковець.

Ануш Балян вважає, що позитивна динаміка обумовлена, перш за все, попитом у світі на натуральні продукти, наданням квот на безмитну поставку з боку ЄС та вдале співвідношення ціни та якості українського меду.

Водночас, на її думку, бджільництво у сільськогосподарському виробництві на сьогодні недооцінене.

«Спільна робота бджолярів й аграріїв дає реальний результат у вигляді збільшення врожаю. Особливо актуальною є допомога пасічників для запилення насіннєвих посівів та ділянок гібридизації. Навіть невеликий приріст врожаю від запилення бджолами дає річний прибуток, що в 10 разів перевищує вартість прямої продукції бджільництва», – додала Ануш Балян.

Перегляди: 0