Головна Економіка і аграрна політика Україна збільшує обсяги поставок агропродукції до Китаю

Україна збільшує обсяги поставок агропродукції до Китаю

Ще десять років тому частка Китаю в загальному експорті української продукції становила 3%, а частка імпорту – 7,6%. У 2020 році ці цифри здаються незрівнянно малими, адже 14,5% від усіх експортованих з України товарів припало на Китай, а частка імпорту з Піднебесної досягла 15,4%.

Про це, як повідомляє «ПроАгро Груп», пише голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька у своїй колонці в «Економічній правді».

Вона зазначає, що ріст українських поставок до Піднебесної відбувся в основному завдяки значному збільшенню експорту української аграрної продукції. Китай став беззаперечним лідером з імпорту кукурудзи, шроту соняшника, ячменю, ріпакової олії, м’яса великої рогатої худоби, молочної сироватки.

Піднебесна також купувала великі об’єми соняшникової та соєвої олії. Лише експорт кукурудзи та соняшникової олії приніс українським експортерам $2,37 млрд. Це на 30% більше загального експорту до Китаю п’ять років тому.

«Право на експорт ячменю має 51 виробник, сої – 52, кукурудзи – 273. Десять компаній отримали право поставляти заморожену лохину та чорницю.Активно розвивається експорт продукції переробної галузі. Соняшниковий шрот поставляють 36 виробників, ріпаковий шрот – дев’ять, буряковий жом – два. Продукція тваринництва теж користується попитом. Право на експорт замороженої яловичини мають три підприємства, молочних продуктів – 35», – зазначила Владислава Магалецька.

Наразі триває процедура акредитації українських підприємств для експорту до КНР меду. Крім того, Держпродспоживслужба активно працює над відкриттям китайських ринків м’яса птиці, борошна, риби і рибних продуктів, яєць та яєчних продуктів, пшениці, ріпаку, сорго, соєвого шроту, яблук, лохини, гороху, квасолі, черешні, кормів для домашніх тварин, комбікормів для тварин, птиці, солоду.

«Головне, як говориться в китайській мудрості, – зберігати в полі зору спільну ціль при вирішенні повсякденних завдань. Ціль же і для Китаю, і для України одна: нарощування рівня співпраці на взаємовигідній основі», – підсумувала очільниця ДПСС.

Перегляди: 3