Головна Рослинництво Олійні Україна зібрала більший урожай сої на менших посівних площах

Україна зібрала більший урожай сої на менших посівних площах

Валовий збір сої в Україні за результатами поточного сезону досягнув 3,38 млн. тонн, що на 22% більше, ніж торік, коли було намолочено 2,771 млн. тонн.

Про це свідчать оперативні дані Міністерства агрополітики та продовольства України, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroTimes.

Такого приросту вдалося досягти виключно завдяки збільшенню середньої врожайності – з 20,9 ц/га у 2020 році до 26,4 ц/га у 2021-му. А ось площі під культурою цьогоріч скоротилися на 42,5 тис. га.

Як зазначила директорка Інституту зрошуваного землеробства НААН Раїса Вожегова, таке скорочення відбулося не лише через складні агрокліматичні умови, а також у зв’язку зі змінами в податковому законодавстві, що на три роки майже повністю вилучили з ринку виробників сої, які не можуть виконувати самостійно експортні контракти (пов’язують зі скасуванням відшкодування ПДВ на експорт сої).

Найвищий валовий збір сої цього року – на Хмельниччині (450 тис. тонн) та Житомирщині (283,5 тис. тонн), а найвища врожайність – на Хмельниччині (33,7 ц/га) та Запоріжжі (30,4 ц/га).

Перегляди: 4