Головна Ринок України Експорт/імпорт Україні реально вивезти зерно альтернативними шляхами

Україні реально вивезти зерно альтернативними шляхами

Україні, за попередньою оцінкою експортного потенціалу, щомісяця необхідно буде експортувати 3,8 млн. тонн, тож потенційно буде можливість вивезти продукцію й альтернативними шляхами.

Про це розповіла аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Світлана Литвин,  передає «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.

За її словами, якщо «зернова угода» не буде продовжена, то вирощена продукція експортуватиметься через річкові порти Дунаю та західні кордони нашої країни.

Наразі найменш проблематичний та прогнозований експорт саме через річкові порти Дунаю, і в травні 2023 року ними вдалося експортувати практично 2,2 млн. тонн продовольства, що в 2,5 раза перевищує експорт через західні кордони (залізниця + авто).

Водночас в УКАБ наголосили, що вже другий місяць поспіль зернова ініціатива практично не працює, тому що обсяги відвантажень даним каналом мінімальні.

«За травень 2023 року даним каналом було експортовано лише 1,3 млн. тонн агропромислової продукції, хоча в березні це було 4 млн. тонн, а пропускна здатність портів Одеської області — 6-7 млн. тонн», – зазначила Світлана Литвин

При цьому морський канал експорту є значно дешевшим порівняно з іншими, особливо в умовах вільного судноплавства, тому Україні, та й світу також надзвичайно важливо продовжити «зернову угоду», а ще краще — відновити вільне судноплавство.

Перегляди: 8