Головна Новини Ринок України Урожай зернових та олійних цього року може сягнути 96,25 млн. тонн –...

Урожай зернових та олійних цього року може сягнути 96,25 млн. тонн – УЗА

Українська зернова асоціація наразі оцінює потенційний врожай в цьому році на рівні 96,25 млн. тонн зернових та олійних. Цьому сприяють добра перезимівля озимих культур та сприятливі погоді умови протягом  весняних місяців, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УЗА.

Якщо погодні умови й надалі будуть сприятливими до отримання врожаю, то цього року Україна отримає один з кращих врожаїв, зазначили в асоціації. При цьому експорт в новому сезоні може сягнути 59,8 млн. тонн зернових та олійних, тоді як в поточному сезоні, за прогнозом УЗА, він складе близько 46,8 млн. тонн.

Так, УЗА оцінює майбутній врожай пшениці на рівні 27,7 млн. тонн (у 2020/21 МР – 25,3 млн. тонн), а експорт пшениці у новому сезоні  – на рівні 21 млн. т. Щодо поточного сезону, то УЗА знизила показник експорту пшениці з України на 1,5 млн. тонн з 17,5 млн. тонн (домовлених в рамках меморандуму між профільним міністерством та учасниками ринку) до 16 млн. тонн через кон’юнктуру світового ринку.

Щодо показника прогнозу врожаю кукурудзи, то цього року він може скласти 35,5 млн. тонн (у 2020/21 МР – 30 млн. тонн), а експорт в новому сезоні може сягнути 30 млн. тонн. В поточному ж сезоні експорт кукурудзи не перевищить 22 млн. тонн. Як відомо, на початку цього року, учасники ринку та профільне міністерство домовилися в рамках меморандуму про граничний обсяг експорту кукурудзи на рівні 24 млн. тонн.

Врожай ячменю цього року за оцінками УЗА може скласти 8,2 млн. тонн (у 2020/21 МР – 8 млн. тонн), а експорт – 4,2 млн. тонн, що відповідає прогнозному показнику й поточного сезону.

Урожай соняшнику прогнозується на рівні 16,56 млн. тонн (в той час як минулого року він склав лише 12,9 млн. тонн), і цей показник співмірний з 2019/20 МР, коли урожай соняшника сягнув 16,3 млн. тонн.

В УЗА зазначили, що українські аграрії продовжують проведення весняної посівної і вже засіяли близько 30% від прогнозованих 7,5 млн. га під ярими культурами. За даними метеорологів нещодавні опади майже по всій території країни покращили зволоженість ґрунту для сівби та зростання ярих культур.

Перегляди: 1