Головна Економіка і аграрна політика Уряд у 2023 році профінансував гранти на переробку на 2,6 млрд. гривень

Уряд у 2023 році профінансував гранти на переробку на 2,6 млрд. гривень

За час дії урядової грантової програми для переробних підприємств, через портал «Дія» надійшло 3086 заявок. Мінекономіки ухвалило 650 позитивних рішень на загальну суму 2 619,6 млн. гривень, повідомляє «ПроАгро Груп».

Умовою видачі грантів є створення підприємствами до 25 нових робочих місць, тож з моменту старту програми роботу отримали майже 10 тисяч людей. За статистикою, серед переробних компаній, котрі подаються на гранти найпопулярнішим видом діяльності є виробництво харчових продуктів.

У 2023 році уряд також впроваджував програму доступних кредитів під 5-7-9%. Впродовж року Міністерство економіки покращило умови програми, зокрема для підприємств переробної промисловості та підприємств на окупованих територіях. Зараз вони можуть узяти кредит до 150 млн. гривень терміном на 10 років.

«Цьогоріч ця державна програма стала чи не єдиним джерелом доступного фінансування – більшість нових кредитів видано саме у межах 5-7-9%. За 2023 рік завдяки закладеним у бюджеті 16 млрд. гривень, ми змогли профінансувати кредитний портфель у 130 млрд. гривень», – зазначила перший віце-прем’єр – міністр економіки Юлія Свириденко.

На поточний, 2024 рік ряд передбачив на відновлення програми компенсацій вартості сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва.

«Свого часу програма подвоїла частку вітчизняної сільгосптехніки на внутрішньому ринку та дозволила запустити виробництво нової техніки, яку раніше не випускали. Наша мета – надолужити ці темпи й сприяти тому, аби в Україні не лише виробляли вітчизняну сільгосптехніку, але й активно закуповували замість іноземних аналогів», – додала перший віце-прем’єр. 

Перегляди: 22