Для забезпечення цінової стабільності на продовольчому ринку та наявності достатньої кількості продуктів Кабінет міністрів і Мінекономіки постійно працюють в різних форматах. Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, повідомляє «ПроАгро Груп».
Так, у форматі меморандуму досягнуто домовленості з трейдерами і переробниками базової сировини (пшениці, кукурудзи та інших зернових) про стабільність запасів продукції. Станом на сьогодні всі учасники ринку дотримуються меморандуму, жодних проблем з фізичною наявністю продуктів харчування немає.
По-друге, зроблено спільні заяви з профільними асоціаціями, ключовими компаніями-виробниками та продуктовими мережами щодо цін на основні продукти харчування (борошно, хліб, олія, м’ясо птиці, яйця, цукор). «Рітейлери України», «Союз птахівників України», «Укроліяпром», «Укрцукор», «Борошномели України», «Всеукраїнська асоціація пекарів», об’єднання підприємств хлібопекарної промисловості «Укрхлібпром», Європейська Бізнес Асоціація вийшли з публічними заявами про вживання усіх необхідних заходів, спрямованих на стабілізацію цін продовольчих товарів соціального сегменту.
Для стабілізації цін на цукор Мінекономіки на початку березня видано ліцензії на імпорт 120 тисяч тонн цукру-сирцю, що становить 10% річного внутрішнього споживання. Також зараз розглядається питання щодо видачі найближчим часом ліцензій на імпорт додаткових 50 тис. тонн цукру-сирцю. Крім того, у лютому-березні було завезено 40 тис. тонн цукру за встановленою тарифною квотою із нульовою ставкою мита відповідно до Угоди про асоціацію з ЄС.
Для стимулювання збільшення виробництва гречки та картоплі й, відповідно, стабілізації цін на ці продукти, Уряд додав нові спеціальні програми державної підтримки – підтримку сільгоспвиробників шляхом виділення бюджетних субсидій з розрахунку на одиницю оброблюваних угідь (гречка) та підтримку виробників картоплі.
Також було впроваджено декларування цін на товари, що мають істотну соціальну значущість. Декларуванню підлягає роздрібна ціна, яка підвищується на 5 і більше відсотків протягом тижня.
Проводиться щоденний моніторинг цін на продукти соціального призначення від Держстату разом з обласними і міськими держадміністраціями. Для моніторингу визначено 21 позицію продуктів харчування, включаючи продукти «борщового набору».
«Станом на сьогодні ситуація залишається стабільною: жодного дефіциту продуктів на внутрішньому ринку не спостерігається, також відсутні значні цінові коливання на продукти харчування», – зазначили в міністерстві.