Головна Економіка і аграрна політика Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, – Тарас Висоцький

Усі контрольовані Україною землі будуть засіяні, – Тарас Висоцький

Україна гідно розпочала третю весняну посівну ярих культур в умовах повномасштабного вторгнення, усі землі на контрольованих територіях буде засіяно, про скорочення не йдеться, можна констатувати повноцінне продовження роботи.

Про це заявив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Agroreview.

«У ці дні фактично триває вже третя весняна посівна ярих культур в умовах повномасштабного вторгнення. Українські фермери продемонстрували вражаючу стійкість. Цього року знову планується всі землі в межах контрольованих територій засіяти. Це не йдеться про скорочення, йдеться про повноцінне продовження роботи», – сказав він.

Водночас Висоцький вказав на зміну пріоритетів у виборі аграріями сільгоспкультур, зокрема буде розширено виробничі площі під соєю та цукровими буряками, а під кукурудзою та пшеницею скорочено.

«Це не є чимось суттєвим. Основне, що робота триває по всій території країни, є готовність далі виробляти і переробляти продукти. Це означає, що для внутрішньої продовольчої безпеки критичних ризиків немає. Різної продукції буде достатньо для українців», – запевнив заступник міністра, додавши, що Україна й надалі робитиме суттєвий внесок у гарантування міжнародної продовольчої безпеки.

Висоцький зазначив, що прогноз на вегетаційний період-2024 для ярих культур сприятливий – протягом усієї зими було багато опадів, запаси вологи в ґрунті достатні. Крім того, покращилася в динаміці двох із половиною років логістика. З нею є складнощі, бо війна їх усіх не знімає. Однак останніми місяцями Україна почала експортувати абсолютну більшість зернових і продуктів переробки Чорноморським морським коридором, через який на зовнішні ринки відправляється 85-87% продукції.

Це дає змогу розраховувати, що Україна 2024 року зможе експортувати 60-70% вирощеної продукції, резюмував перший заступник міністра агрополітики.

Перегляди: 232