Головна Війна проти України УЗА просить уряд відновити експорт пшениці через великі залишки зерна

УЗА просить уряд відновити експорт пшениці через великі залишки зерна

Українська зернова асоціація (УЗА) звернулася до профільних міністерств, зокрема Міністерства аграрної політики та продовольства та Міністерства економіки України, з проханням відновити експорт пшениці та скасувати ліцензування, оскільки Україна має надлишкові перехідні запаси торішнього врожаю, а експорт зерна значно ускладнений через блокування українських морських портів.

«Скасування ліцензії на експорт дозволить трішки спростити механізм експорту пшениці та вивільнити потужності для зберігання нового врожаю», – цитує «ПроАгро Груп» звернення асоціації.  

В УЗА звернули увагу, що в 2021 році українські аграрії зібрали рекордний врожай пшениці – понад 33 млн. тонн. При цьому з року в рік внутрішній ринок України споживає близько 5-7 млн. тонн продовольчої та фуражної пшениці разом. Враховуючи пандемію та бажання уряду сформувати рекордні перехідні залишки, зерновики підтвердили готовність експортувати лише 25,3 млн. тонн пшениці, що закріплено в Меморандумі про взаєморозуміння між урядом та профільними асоціаціями. Станом на 1 березня було експортовано лише 18,2 млн. тонн. пшениці, отже на елеваторах зберігається ще близько 12 млн. тонн пшениці. При цьому до нового врожаю залишилось менше 3 місяців, а внутрішнє споживання до цього часу може становити близько 1,5 млн. тонн.

«За даними Укргідрометцентру, Держпродспоживслужби та МінАПК, а також інформації з полів, пшениця успішно перезимувала, відтак наразі стан озимих культур добрий і ризиків неврожаю, окрім як військових дій в окремих регіонах, наразі не спостерігається. При цьому, у зв’язку з військовою агресією російської федерації та російською блокадою морських портів Азовського та Чорного моря, зерновики вимушені експортувати зернові та олійні культури лише через наземні шляхи сполучення з європейськими країнами з подальшим перевантаженням в європейських портах Балтійського та Чорного морів», – зазначили в УЗА.

Водночас пропускна спроможність наземних переходів суттєво обмежена. Зокрема, за оцінками УЗА, наразі пропускна здатність наземних переходів обмежена в 20 тис. тонн на добу, що в 10 разів менше за можливості українських портів. Таким чином, за нинішніх логістичних умов Україна зможе експортувати не більше 2 млн. тонн зерна, включно з пшеницею та кукурудзою. «Сьогодні експорт це не лише надходження вкрай потрібної валюти в країну, а й обігові кошти аграріїв для посівної кампанії та подальшого процесу вирощування культур. Окрім того, потрібно врахувати можливості зберігання вітчизняних елеваторів – близько 56 млн. тонн. Сьогодні в Україні на складах залишається близько 22 млн. тонн зерна, що може бути експортовано без ризиків продовольчої безпеки України. Враховуючи неекспортовані залишки, Україна може зіштовхнутися з великою проблемою відсутності достатніх потужностей для зберігання зерна», – наголосили в УЗА.

Перегляди: 3