Головна Рослинництво Зернові УЗА зменшила прогноз врожаю зернових та олійних на 5 млн. тонн

УЗА зменшила прогноз врожаю зернових та олійних на 5 млн. тонн

Українська зернова асоціація оновила свій прогноз врожаю в поточному році, зменшивши його до 64,5 млн. тонн, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію УЗА.

В асоціації нагадали, що попередній прогноз врожаю складав 69,4 млн. тонн, а його скорочення пов’язане насамперед зі зменшенням площ, з яких можливо зібрати врожай, майже на 1 млн. га – до 18 млн. га.

«Попри завзятість та сміливість українських аграріїв є об’єктивні перешкоди для збору врожаю на замінованих, окупованих площах та знищених посівах», – підкреслили в УЗА.

Отже, за оновленим прогнозом асоціації врожай пшениці в Україні цього року можемо очікувати на рівні 19 млн. тонн,  ячменю – 5,4 млн. тонн, кукурудзи – 24 млн. тонн. Щодо олійних прогноз врожаю соняшнику складає 9 млн. тонн, ріпаку – 3 млн. тонн , сої – 2,2 млн. тонн.

Водночас в УЗА зазначили, що експорт зерна з України у 2022/23 маркетинговому році може скласти 32,8 млн. тонн за умови збереження морського шляху експорту та розширення пропускної здатності переходів на кордонах України.

Так, з урахуванням наявних перехідних запасів експорт пшениці в поточному сезоні може сягти 10 млн. тонн, ячменю – 2 млн. тонн, кукурудзи – 10 млн. тонн, насіння соняшнику – 6 млн. тонн, ріпаку – 2,8 млн. тонн, сої – 1,8 млн. тонн.

При цьому, за перехідних залишків на початок 2022/23 МР в обсязі 26 млн. тонн наприкінці сезону залишки зернових та олійних складуть 30,5 млн. тонн.

Перегляди: 2