Головна Новини Ринок України В середині січня озимі культури перебували в стані зимового спокою

В середині січня озимі культури перебували в стані зимового спокою

Упродовж другої декади січня зимуючі культури в Україні перебували у стані зимового спокою. Про це йдеться у агрометеорологічному бюлетені Укргідрометцентру, повідомляє «ПроАгро Груп».

Станом на 20 січня на переважній частині території країни висота снігового покриву не перевищувала 1-5 см або снігу взагалі не було. У багатьох районах Сумської, Харківської, в окремих районах Донецької, Запорізької, Дніпропетровської та Львівської областей висота снігу становила 6-19 см, на високогір’ї Карпат – від 33 до 96 см.

За спостереженнями агрометеорологів у другій декаді січня на багатьох площах Сумської, Полтавської, місцями у Чернігівській областях відмічалося утворення притертої до ґрунту льодяної кірки товщиною від 2 до 14 мм, місцями у Сумській та Полтавській областях – до 20 мм, ступінь розповсюдження кірки становила від 10 до 90% площі поля.

У період найбільш інтенсивного похолодання, у першій половині декади, мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимих культур (3 см) та багаторічних трав на більшій частині території знижувалася до мінус 5-9 °С, в окремих районах Луганської, Полтавської, Черкаської та Миколаївської областей – до мінус 10-11 °С, у Закарпатській, Львівській, Івано-Франківській, Чернівецькій Тернопільській, Житомирській та Чернігівській областях – до мінус 1-4 °С.

За розрахунками агрометеорологів критична температура вимерзання становила: озимої пшениці у фазі утворення сходів – 3-го листка – мінус 12-14 °С, у фазі кущіння – мінус 14-16 °С, озимого жита – мінус 16-17 °С, озимого ячменю та озимого ріпаку – мінус 9-12 °С.

За результатами відрощування гілок плодових культур, яке було проведено після короткочасного зниження наприкінці грудня мінімальної температури повітря до небезпечних для плодових культур показників (мінус 18-25 °С), пошкоджень не виявлено.

Перегляди: 1