Головна Новини Ринок України В Україні ранню полуницю продають по рекордних цінах

В Україні ранню полуницю продають по рекордних цінах

Холодна та переважно похмура погода в Україні призводить до затримки дозрівання садової суниці, помилково званої споживачами «полуницею», що впливає на її ціни.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на EastFruit.

За останні два тижні було зафіксовано незвичайне для цього періоду стрімке зростання цін. На даний момент оптові ціни на суницю садову в Україні вже перевищують $5,2/кг, що стримує попит на ягоду.

І у гривневому еквіваленті, і у доларах США ціни на суницю в Україні зараз рекордно високі. З одного боку, це говорить про те, що пропозиція ягоди дещо недостатня, а ось з іншого боку свідчить, що в країні є платоспроможний попит на неї.

Звичайно, вже другий рік поспіль негативний вплив на ринок України чинить відсутність пропозиції ягоди з південних регіонів Херсонської області, яка, як і раніше, залишається окупованою російською терористичною армією. Проте торік у цей час ціни на ягоду вже стрімко знижувалися, а цього року вони навпаки ростуть.

Зазвичай суниця відкритого ґрунту виходить на ринок України в останню декаду травня, а мінімальні значення ціни на цю ягоду досягають до 10-15 червня. Цього року вихід ягоди відкритого ґрунту на ринок може також затриматися, але ціни, найімовірніше, знижуватимуться стрімкіше, ніж зазвичай.

У 2022 році оптові ціни на суницю садову в Україні жодного разу не опускалися нижче за $1,7/кг, а у 2019 році оптова ціна падала навіть нижче за $1/кг. Загалом середньою мінімальною оптовою ціною на якісну суницю за останні 5 років в Україні можна вважати $1,5/кг.

Саме таку межу ціни вважають мінімально можливою для 2023 року учасники українського ринку, хоча більшість з них сподівається на те, що ціни не опуститься нижче за $2/кг. При цьому останні п’ять років не було такого сезону, щоб оптова ціна на суницю садову не опустилася нижче за $1,8/кг.

Перегляди: 7