Головна Новини Земельне питання В Україні реєструються перші угоди куплі-продажу землі сільгосппризначення

В Україні реєструються перші угоди куплі-продажу землі сільгосппризначення

Станом на 14 годину 1 липня у реєстрі зареєстровано 33 нових угод відносно землі сільськогосподарського призначення. Про це повідомив міністр юстиції Денис Малюська, коментуючи старт ринку землі в Україні, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Мінюсту.

«Це перші угоди із землею сільськогосподарського призначення, укладені після зняття мораторію», – зазначив міністр.

За його словами, перед відкриттям ринку була проведена величезна робота: внесено зміни в чимало законів, розроблено низку нових підзаконних актів. Особливо насиченим у цьому плані видався червень цього року. Адже окрім підготовки чималої кількості підзаконних актів тривала розробка нового софту, пов’язаного з відкриттям ринку землі.

«Програмне забезпечення реєстрів, які працювали до цього часу, не було придатним для забезпечення обігу ділянок і, зокрема, для дотримання обмежень, встановлених законом щодо ринку землі. Нині ж жодних фізичних перепон для функціонування ринку землі немає, ми маємо стабільно працюючу систему», – повідомив Денис Малюська.

При цьому міністр наголосив, що широкомасштабна земельна реформа розпочне діяти лише з 2024 року. Зараз же настає етап «обмеженого ринку землі», коли придбавати землю можуть лише фізичні особи, і загальна площа таких ділянок не може перевищувати 100 га.

«В нас було чимало рішень Європейського суду з прав людини про те, що право власності – це базове право громадянина, і його потрібно захищати. Обов’язок держави – надати можливість продавати земельні ділянки. Нарешті, перший вирішальний крок до цього в Україні зроблено. Від сьогодні купувати та продавати земельні ділянки можна», – додав Денис Малюська.

Перегляди: 2