Чернівецьке підприємство «Лілак» планує заготовити в цьому сезоні 1000 тонн березового соку, що на 100 тонн більше, ніж у попередньому. Близько половини цього обсягу – органічна продукція.
Про це розповів фахівець із розширення ринків збуту ТОВ «Лілак» Сергій Стьопін, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroPortal.
За його словами, сік підприємство збирає з дикоросів, попередньо дослідивши ґрунти, де ростуть берези, на вміст шкідливих матеріалів, важких металів, пестицидів, нітратів тощо. Тому посадки повинні бути на певній відстані від тваринницьких ферм, автомобільних трас та АЗС.
«Потреби у штучних насадженнях немає, вистачає дикоросів у карпатських лісах, співпрацюємо з держлісгоспами», – зазначив фахівець.
У середньому одне дерево дає 3 літри соку на добу. Після збору він фільтрується, додається лимонна кислота, проводиться стерилізація. Надалі сік розливається у скляну тару об’ємом 300 мл. і 1 літр, а також у асептичні ємності для виготовлення в подальшому різноманітних напоїв.
«Раніше більш популярними були малі пляшки, зараз із урахуванням карантинних обмежень частіше обирають літрові банки з соком. Загалом попит зростає, оскільки зростає обізнаність у корисних властивостях соку, особливо відчутним це стало після початку пандемії», — додав Сергій Стьопін.