Головна Агрохімія Вчасно та якісно, або як не втратити врожай на етапі збирання

Вчасно та якісно, або як не втратити врожай на етапі збирання

Ріпакові жнива в розпалі: із дня в день до них доєднуються все нові господарства, а обсяги зібраного збіжжя ростуть. Як уникнути непродуктивних втрат врожайності на фінальному етапі, підкажуть фахівці Ukravit.

«Важливий фактор отримання високого врожаю ріпаку озимого – своєчасні строки збирання, – наголошує керівник департаменту агротехнологій компанії Олександр Мигловець – Це пов’язано, в першу чергу, з тим, що ця культура дозріває нерівномірно: в той час, як один із ярусів ще достигає, насіння на іншому вже може почати висипатися зі стручків: крім того, насіння із вищою вологістю міститиме хлорофіл, який згодом негативно позначиться на якості вичавленої олії. Не сприяють оптимальним термінам жнив і нестандартні погодні умови, які останніми роками характерні практично для всіх регіонів України, а також проблеми із нестачею техніки та людського ресурсу, що поглибилися за роки війни. За таких умов забезпечити якісні жнива багатоярусних культур можливо за допомогою десикації. Окрім «вирівнювання» процесів дозрівання, цей технологічний прийом допоможе справитися із забур’яненістю, якщо вона присутня в посівах, а також призупинити розвиток хвороб».

Для ріпакових жнив в сезоні – 2024 Олександр рекомендує обрати препарат Гліфовіт (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л у кислотному еквіваленті, 360 г/л). Потрапляючи на поверхню рослин, діюча речовина розподіляються по всіх їх частинах і рухається як по ксилемі, так і по флоемі до кореневої системи. Інгібування EPSP синтази призводить до припинення виробництва ароматичних амінокислот – триптофану, тирозину, фенілаланіну, необхідних для синтезу білків.

Гліфовіт підсушує культуру та стимулює відтік поживних речовин від вегетативних органів до зерен, доводячи їх до необхідних кондицій. Паралельно, як системний гербіцид, він знищує забур’яненість, сприяючи поліпшенню комбайнування та зменшенню технологічних втрат при збиранні.

Перегляди: 8