Цього року, виходячи із середніх цін по Україні станом на березень, вартість великоднього кошика складе близько 780 грн. За розрахунками науковців ННЦ «Інститут аграрної економіки», традиційні паска, яйця, домашня ковбаса, буженина, сало, вершкове масло, м’який і твердий сири, хрін та сіль обійдуться українцям на 160 грн. або на 25,8%дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 620 грн. Про це поінформував директор установи, академік НААН України Юрій Лупенко, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію ННЦ.
За його словами, вартість основної складової великоднього кошика – паски домашньої випічки – складе близько 120 грн. за 1 кг. У магазинах і супермаркетах готова паска обійдеться дорожче, адже її ціна залежить від складових та оздоблення випічки.
«Зростання вартості паски зумовлене кількома чинниками. З одного боку, це подорожчання яєць, цукру, борошна і вершкового масла, з іншого – зростання цін на зернові культури та тваринницьку продукцію через зменшення світового врожаю зернових, збільшення вартості енергоресурсів, а також сплеск цін на продукти харчування через запровадження карантину у зв’язку з епідемією коронавірусу COVID‑19», – пояснив науковець.
Неочікувано дорогою складовою святкового кошика 2021 року, зауважив він, стали яйця – 38 грн. за десяток, що на 90 % більше, ніж у березні минулого року. Традиційно дорогими будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 130 грн. (230-305 грн. за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 135 грн. з розрахунку 230-280 грн. за 1 кг. У порівнянні з 2020 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 22,7%, а домашньої ковбаси – на 10,2%. Пів кілограма сала обійдеться в 50 грн. з розрахунку 90-132 грн. за 1 кг.
Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 120 грн. (200-268 грн. за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 114 грн. (180-230 грн. за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 58 грн. (100-120 грн. за 1 кг).
Ціна хріну (250 г) – 14 грн. лишилася на рівні минулого року, але залежить від виробника і смакових складових.
У разі наповнення великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 963 грн. Це на 162 грн. або на 20,2% більше вартості кошику такого ж складу у 2020 році, зауважив директор ННЦ.
«Певна частина українців понесли відчутні фінансові втрати в умовах карантинних заходів і змушені економити, в тому числі на підготовці до Великодня. Передусім, це можливо за рахунок найдорожчої частини Великоднього кошику – домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Також суттєво можна заощадити на зменшенні кількості продукту у кошику. Водночас загальна вартість Великоднього кошика складає 6-7% середньомісячної заробітної плати пересічного українця та 20‑22% середньої пенсії, тобто є доступною для переважної більшості наших співгромадян», – підсумував Юрій Лупенко.