Головна Війна проти України Війна в Україні скоротить світову торгівлю зерном на $120 млрд.

Війна в Україні скоротить світову торгівлю зерном на $120 млрд.

В Україні силоси лопаються від 15 млн. тонн кукурудзи осіннього врожаю, більшість якої мала б вийти на світові ринки, але її важко доставити покупцям через спричинену росією війну. Тим часом ринки готуються до нових потрясінь, оскільки поставки з України та росії, на які разом припадає близько чверті світової торгівлі зерном, стають дедалі складнішими та провокують дефіцит продовольства.   

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на статтю агентства Bloomberg.

Україна є одним із найбільших у світі експортерів кукурудзи, пшениці та соняшникової олії, поставки яких тепер значною мірою призупинені. Експорт зерна наразі обмежений 500 тис. тонн на місяць у порівнянні з 5 млн. тонн до війни. Зерно з росії все ще надходить, але залишаються питання щодо доставки та оплати майбутніх вантажів, зазначає агентство.

Збої в потоках зернових і олійних культур — основних продуктів для мільярдів людей і тварин у всьому світі — призводять до зростання цін. Країни, які бояться потенційної нестачі продовольства, намагаються знайти альтернативних постачальників.

Індія, яка історично зберігала свої величезні врожаї пшениці, нині стрибає на експортний ринок, продаючи рекордні обсяги по всій Азії. Бразильський експорт пшениці за перші три місяці року значно перевищив експорт за весь минулий рік. Американські вантажі кукурудзи прямують до Іспанії вперше з 2008 року. А Єгипет розглядає можливість бартеру добрив на румунське зерно та веде переговори про поставки пшениці з Аргентиною.

«Але навіть ці зусилля можуть бути недостатніми. Якщо війна затягнеться на літо, коли експорт пшениці з чорноморського регіону зазвичай прискорюється, тоді почнуться справжні проблеми», – зазначив президент компанії AgResource Ден Бассе.

Альтернативні постачальники пропонують дорожчі вантажні перевезення, довший транзит або нижчу якість, що ще більше прискорює інфляцію продовольства. Організація Об’єднаних Націй попередила, що ціни на продукти харчування, що й без того досягли найвищих показників, можуть зрости ще на 22%. А суттєве падіння чорноморського експорту може призвести до недоїдання ще 13,1 млн. людей, що посилить зростання глобального голоду у світі, який все ще оговтується від наслідків пандемії.

Тим часом президент України Володимир Зеленський, виступаючи перед парламентом Нідерландів, заявив, що росіяни «роблять все, щоб зруйнувати наш потенціал сільського господарства та спровокувати продовольчу кризу не лише в Україні, а й у світі». Він зазначив, що ворожі війська в окупованих районах встановили на полях міни й знищили сільськогосподарську техніку. А там, де фермери попри все намагаються провести весняну посівну, вони стикаються з нестачею дизельного палива та вкраденими тракторами. Тож посадки ключових ярих культур, таких як кукурудза та соняшник, скоротяться.

«Ми всі сподіваємося, що ця війна скоро закінчиться і відкриються порти, – розповіла  заступник голови УКАБ Катерина Рибаченко. – Ми відчуваємо відповідальність не лише за продовольчу безпеку України, а й забезпечення харчовими продуктами усього світу».

Перегляди: 0