Головна Війна проти України Власник «Прометею» пропонує відшкодовувати зернотрейдерам експортний ПДВ

Власник «Прометею» пропонує відшкодовувати зернотрейдерам експортний ПДВ

Група компаній «Прометей» є як агровиробником, оскільки має в обробітку 20 тис. гектарів землі, так і експортером й одним із найбільших елеватористів за обсягами зберігання. Тож може оцінити ризики для агросектору з різних боків, передає «ПроАгро Груп».

У інтерв’ю виданню «Фокус» власник компанії Рафаель Гороян зазначив, що після початку широкомасштабного вторгнення Росії відвантажено близько 1 млн. тонн українського зерна, що є заслугою трейдерів. Адже фермер, посіявши збіжжя, але не маючи трейдерів у країні, не зможе продати свій товар.

«Ми як трейдери не просимо якихось дотаційних грошей, пільгових кредитів. Ми лише просимо державу розрахуватися з боргами, відшкодовуючи ПДВ. Це перше завдання, щоб забезпечити країну хлібом. Бо якщо цього року фермер комфортно не продасть свій товар, не матиме прибутку, то навіть ці пільгові гроші йому не допоможуть – наступного року він не сіятиме», – наголосив Гороян.

Для того, щоб держава ще раз не дотувала фермера, купуючи його за «живі гроші», щоб він не був у збитках, «Прометей» пропонує підтримати трейдерів, відшкодовуючи експортний ПДВ.

«Важливо врахувати, що, наприклад, кукурудза коштувала 9 тис. грн./тонна, зараз вона коштує 5 тис. грн./тонна, насіння соняшника коштувало 22 тис. грн./тонна, зараз – 10-12 тис. грн./тонна. Якщо ПДВ не відшкодовуватиметься, всі борги трейдер надалі під час закупівлі покладе на виробника», – зауважив власник «Прометея».

Він підкреслив, що так саме, як важливо воювати, важливо і сіяти, і дуже важливо експортувати врожай та продавати за комфортною ціною, щоб фермер наступного року знову засівав поля.

«Буквально з червня місяця фермер прийматиме рішення, чи сіяти йому наступного року. Він прийме рішення не сіяти, бо йому це буде невигідно. За таких умов зерновий бізнес у країні буде знищено», – висловив думку Рафаель Гороян.

Перегляди: 2