Головна Економіка і аграрна політика ВР усунула наявні економічні перекоси на ринках м’ясо- та молокопереробки, – експерт

ВР усунула наявні економічні перекоси на ринках м’ясо- та молокопереробки, – експерт

Ухвалене Верховною Радою повернення до 20% ставки ПДВ при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільгосппродукції» забезпечить усунення наявних економічних викривлень на ринках м’ясо- та молоко переробки.

На це зауважив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики ННЦ «Інститут аграрної економіки» Леонід Тулуш, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію наукової установи.

За його словами попереднє зниження 14% ставки ПДВ у сільському господарстві – без подовження дії зниженої ставки ПДВ на увесь ланцюг постачання, аж до полички магазину, – призвела до податкової дискримінації суб’єктів, що здійснюють переробку сільгосппродукції, принаймні тваринного походження. Тепер же повернення права на «вхідний» ПДВ для переробників у розмірі 20 %, зазначив науковець. Це зменшить суми їх ПДВ-зобов’язань до бюджету, а відтак – певною мірою і їх податкове навантаження, особливо з огляду на те, що на ринках молоко- та м’ясопродуктів функціонує низка суб’єктів за схемами без сплати ПДВ.

«Сільгосппідприємствам, за великим рахунком, все рівно, яка для них застосовується ставка ПДВ при реалізації ними сільгосппродукції, адже аграрії не виходять на кінцевого споживача. Крім того, у виробників тваринницької продукції операції з придбання матеріально-технічних ресурсів оподатковуються за ставкою 20 %. Тому застосування ставки 20 % при здійсненні ними реалізації продукції є для них більш вигідним, ніж 14 %. Адже в такому випадку не виникає потреби звертатись за сезонним або інвестиційним бюджетним відшкодуванням з ПДВ», – зазначив Леонід Тулуш.

Тому застосування однакової – 20% – ставки ПДВ на всіх етапах ланцюга постачання є найбільш прийнятним варіантом для всіх зацікавлених сторін, підсумував експерт.

Перегляди: 1