Головна Війна проти України Втрати зернового сектору через війну можуть перевищити $3,2 млрд.

Втрати зернового сектору через війну можуть перевищити $3,2 млрд.

Втрати українського зернового та олійного сектору цього року можуть перевищити $3,2 млрд. через високу вартість логістики, а також зростання цін на пальне та добрива, що загрожує скороченням посівних площ у наступні роки.

Про це заявили у Всеукраїнській аграрній раді (ВАР), передає «ПроАгро Груп» з посиланням на Reuters.

Обмежені експортні можливості, які зараз зосереджені на невеликих портах річки Дунай і залізниці до Східної Європи, збільшили логістичний компонент і, як наслідок, знизили ціни, які трейдери можуть запропонувати фермерам. Закриття портів також призвело до різкого зростання цін на імпортне паливо, насіння, добрива та запчастини для сільськогосподарської техніки.

У ВАР зауважили, що собівартість виробництва пшениці у 2023 році становила близько $146 за метричну тонну, а середня ціна реалізації – $102. Фермери витрачають $149 на вирощування кукурудзи, а можуть продати її за $94. Цього року навіть виробництво соняшнику та ріпаку буде збитковим і тільки соя дасть певний прибуток аграріям.

Виробники заявили, що великі втрати вже призвели до скорочення посівів під урожай 2024 року.

«Аграрії будуть визначати площу, яку вони зможуть засіяти, виходячи, перш за все, зі своїх фінансових можливостей», – сказав голова бізнес-асоціації «Український клуб агробізнесу» Олег Хоменко.

Спілки аграріїв відмовилися прогнозувати площі посіву під урожай наступного року, а Мінагрополітики досі зберігає прогноз посіву озимої пшениці на рівні 4,4 млн га.

Перегляди: 6