Головна Новини Земельне питання Як зміняться ціни на оренду землі в Україні з запуском земельної реформи

Як зміняться ціни на оренду землі в Україні з запуском земельної реформи

Вартість оренди землі в Україні вища, ніж у багатьох європейських країнах.

Про це заявила доктор економічних наук, заступник директора ННЦ  «Інститут аграрної економіки» Ольга Ходаківська, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на AgroReview.

Наприклад, у Словаччині орендна плата становить від 32 до 75 євро/га, у Латвії та Естонії –  64 євро/га, у Литві — 105 євро/га, у Чехії — від 114 до 189 євро/га, в Іспанії — від 98 до 244 євро/га, Угорщині — 173 євро/га, тоді як в таких українських областях як Черкаська, орендна плата зараз коливається від 140 до 200 євро/га (4500-6000 грн./га), Київська — від 75 до 190 євро/га (2400-6000 грн./га) тощо.

Експерт також розповіла, чи зміняться ціни на оренду землі в Україні з запуском земельної реформи, який планується на 1 липня 2021 року.

«Для тих, хто запевняє, що відкриття ринку земель забезпечить зростання рівня орендної плати в Україні:

1) сьогодні вона і так вище, ніж у багатьох країнах ЄС;

2) вона зросла до європейського рівня і без ринку земель;

3) з приходом “іноземних інвесторів” оренда також навряд чи зросте, тому що платять вони, як ми бачимо, не більше того, що виплачує український фермер.

Тут слід враховувати, що на розмір орендної плати впливають, головним чином, такі фактори як наявність конкуренції на ринку оренди — чим вона вища, тим вище буде й орендна плата, а також місце розташування і рівень рентного доходу, який забезпечує дану земельну ділянку», – зазначила фахівець.

Перегляди: 2