Головна Економіка і аграрна політика ЄБА закликає обнулити мито на імпорт цукру в межах квоти у 60...

ЄБА закликає обнулити мито на імпорт цукру в межах квоти у 60 тис. тонн

119

Європейська Бізнес Асоціація засвідчила свою підтримку законопроєкту №5673 «Про встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну цукру білого». Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію ЄБА.

Зазначається, що вітчизняні компанії вже давно занепокоєні суттєвим зростанням цін на цукор, оскільки він має значну частку у виробництві багатьох продуктів харчування. Так, за даними Держстату, в лютому 2021 року індекс споживчих цін на цукор зріс на 61,7% порівняно із періодом минулого року.

На підвищення цін впливають декілька факторів: зниження урожайності та цукристості буряків, зниження обсягів виробництва цукру в поточному сезоні, а також скорочення посівних площ цукровими буряками в Україні. За даними Мінекономіки, в цьому маркетинговому році виробництво цукру скоротилось на понад 22% та становить близько 1,1 млн. тонн при потребі близько 1,4-1,5 млн. тонн. Окрім того, Україна продовжує експортувати цукор.

«Вирішенням ситуації може стати імпорт цукру в Україну, але здійснювати імпорт при діючій ставці мита 50% не є економічно виправданим. Тому експерти Асоціації підтримують пропозицію тимчасового встановлення тарифної квоти на ввезення в Україну білого цукру в обсязі 60 тис. тонн за нульовою ставкою ввізного мита», – зазначили в асоціації.  

Ситуація з цінами на цукор вже спричинила значні збитки для виробників кондитерської продукції та виробників інших продуктів харчування, які вимушені підвищувати ціни на свою продукцію. Якщо ж ситуація залишиться незмінною, наслідком дефіциту цукру може бути подальше зростання цін, а також падіння обсягів виробництва та експорту кондитерської продукції. До того ж, різке та значне зростання цін на цукор відбувається на фоні зростання вартості й інших основних видів сировини: борошна та продукції олійно-жирової галузі.

В ЄБА зауважують, що рішення, запропоновані законопроектом №5673, дозволять покрити дефіцит цукру на внутрішньому ринку, забезпечити безперебійне виробництво харчової продукції та стримати темпи зростання цін як на цукор, так і на готову продукцію з його використанням.

Нагадаємо, що раніше Національна асоціація цукровиків України закликала Верховну Раду України не допустити прийняття законопроєкту № 5673 оскільки це негативно вплине на вітчизняну цукрову галузь і призведе до подальшого її занепаду.