Головна Війна проти України За місяць війни Україна недоотримала на експорті продовольства $1,5 млрд.

За місяць війни Україна недоотримала на експорті продовольства $1,5 млрд.

На агропродовольчу продукцію припадає найбільша частка загального експорту України – близько 41% за рік. Це суттєва складова наповнення бюджету держави, розповів перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький виданню Forbes , передає «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію міністерства.

За його словами, раніше до 5 млн. тонн сільськогосподарської продукції щомісяця вивозилося через порти Одеси та Миколаєва. Але у зв’язку з ситуацією, яка склалася, сьогодні це неможливо, тому аграрний експорт опинився заблокованим. Наразі спроможність поставок за кордон впала до 0,5 млн. тонн зерна на місяць, через що Україна вже втратила $1,5 млрд.

Висоцький зазначив, що наразі в України є три способи для експорту – це порти Дунаю, залізниця та автошляхи. Але з кожним із них є свої проблеми. Так, дунайські порти мають обмежену спроможність, оскільки немає достатньої кількості барж, причалів та терміналів. Раніше Україна практично не користувалася цим способом експорту своєї продукції, тому в ці потужності ніхто не інвестував.

«Із залізничним сполученням, яким можна відправити близько 70% продукції, також є проблеми. Раніше європейська залізниця не використовувалася активно для перевезення зернових. В Україні та росії, як відомо, різна ширина колій та рухомий склад. Тому потрібно шукати європейські зерновози, перевантажувати продукцію у вагони вузькоколійки. У Європі така практика не поширена, а тому є брак і локомотивів, і тяг, і перевалочних пунктів із терміналами. Наразі ми активно працюємо з європейськими партнерами над цим питанням, адже інакше експортні залишки, які є на наших складах, ми можемо експортувати три роки», – розповів заступник міністра.

На сьогодні щоденно залізницею відправляється до 30 тис. тонн вітчизняної зернової продукції.

«Тим не менше, наразі спільно з нашими партнерами ми робимо все, щоб процеси експортних перевозок продукції були інтенсифіковані. Як світовий лідер продовольства ми відповідаємо не тільки за себе. Через розв’язану росією війну десятки країн опиняться не на межі, а в епіцентрі голоду. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш уже констатував, що увесь світ стоїть напередодні краху всієї глобальної продовольчої системи. Працюємо, щоб цього не допустити», – резюмував Тарас Висоцький.

Перегляди: 2